15.10.2024. 16:08
0
Izrael garantovao Amerikancima da neće gađati iranska nuklearna postrojenja
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu dao je uvjeravanja Sjedinjenim Američkim Državama da će izraelski protunapadi na Iran biti usmjereni isključivo na vojne ciljeve, a ne na naftne ili nuklearne objekte, potvrdio je izvor blizak diskusijama. Ova uvjeravanja uslijedila su nakon telefonskog razgovora Netanyahua s američkim predsjednikom Joeom Bidenom prošle sedmice, javlja CNN.

Prema informacijama, Biden je u tom razgovoru naglasio svoje protivljenje udarima na iranske nuklearne i naftne objekte. Netanyahu je uzvratio najavom da će se izraelski odgovor fokusirati na vojne mete. Ovu informaciju je prvi objavio Washington Post.

Netanyahuov ured je u odgovoru na izvještaje potvrdio da će Izrael uzeti u obzir mišljenja SAD-a, ali da će konačnu odluku donijeti u skladu s nacionalnim interesima zemlje. "Slušamo mišljenja Sjedinjenih Država, ali ćemo naše konačne odluke donositi na osnovu naših nacionalnih interesa", navedeno je u objavi Netanyahuovog ureda na platformi X.

Bijela kuća nije komentirala Netanyahuovu najavu o izbjegavanju nuklearnih i naftnih ciljeva, ali je prethodno opisala njihov razgovor kao "produktivni" i "direktni". To je bio prvi telefonski razgovor između dvojice lidera nakon gotovo dva mjeseca.

Odluka Izraela o odgovoru na iranski napad 1. oktobra dolazi u trenutku visokih tenzija u dugogodišnjem sukobu koji se proširio i na Liban. Američki zvaničnici rade na ograničavanju izraelskog odgovora na balističke rakete, nastojeći spriječiti širi rat u regiji.

Iako Biden i drugi visoki američki zvaničnici podržavaju pravo Izraela na odgovor, upozoravaju na opasnost od napada na iranska naftna polja, što bi moglo povećati cijene energije neposredno prije izbora u SAD-u. Udar na iranske nuklearne objekte, s druge strane, mogao bi izazvati punopravni regionalni rat, čega se Biden nastoji po svaku cijenu kloniti.

Američki zvaničnici vjeruju da će izraelski odgovor biti mjeren, jer Izrael ne želi nekontrolisani sukob s Iranom, no Bidenu je teško utjecati na Netanyahua u trenutnoj krizi, dok se trudi zaustaviti nasilje u Gazi i spriječiti eskalaciju sukoba na širem frontu.

(Erna H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.