16.10.2024. 20:04
0
Slovački premijer Fico: Vjerovatno je da će rat u Ukrajini završiti u kratkom roku
FOTO: screenshot
Slovački premijer Robert Fico smatra kako postoji velika vjerovatnost da će rat u Ukrajini uskoro završiti, navodi slovačka novinska agencija TASR.
- Velika je vjerovatnost da će rat u Ukrajini završiti u kratkom roku. Očekujem sutra neku naznaku jer se iznenada pojavljuje tema o pozivanju Ukrajine u NATO - kazao je Fico parlamentarnom odboru.

Fico će sutra učestvovati na samita Evropske unije. Tamo će biti i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je pozvan da evropskim čelnicima obrazloži svoj Plan pobjede.

Inače, Zelenski je danas u parlamentu svoje zemlje prvi put objavio detalje Plana pobjede. Plan uključuje pet tačaka: poziv za članstvo u NATO-u, odbrambeni aspekt, nenuklearno odvraćanje od ruske agresije, ekonomski aspekt i poslijeratnu sigurnosnu arhitekturu. Tri dodatka planu ostala su povjerljiva, ali su podijeljena sa zapadnim partnerima.

Fico je u više navrata govorio da će blokirati ulazak Ukrajine u NATO dok je na čelu vlade Slovačke. Otkako je prošle jeseni pobijedio na izborima, preokrenuo je politiku prethodne vlade o pružanju materijalne podrške Ukrajini u njenom ratu s agresorskom silom i umjesto toga obećao da njegova vlada neće poslati "nijedan metak" Ukrajini.
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.