23.10.2024. 8:20
2
Investira u budućnost: Milijarder Bill Gates donirao 50 miliona dolara za...
FOTO: Screenshot
Osnivač Microsofta Bill Gates podržava demokratsku potpredsjednicu SAD-a Kamalu Harris u predsjedničkoj utrci 2024., piše The New York Times.

Izvori bliski Gatesu potvrdili su da je milijarder, poznat po tome što se javno držao izvan politike, donirao oko 50 miliona dolara neprofitnoj organizaciji koja podržava Kamalu Harris.

U izjavi za Times, Gates nije potvrdio niti negirao donaciju, ali je rekao: "Ovi su izbori drugačiji." Fortune je kontaktirao Gatesa za komentar.

Prema izvještaju The Timesa, Gates je zabrinut zbog ekonomske politike bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i mogućih rezova u planiranju obitelji i globalnim zdravstvenim programima, ključnim pitanjima za Fondaciju Billa i Melinde Gates.

Gatesova donacija koja podržava demokratsku kandidatkinju dolazi u trenutku kada se posljednjih dana promijenilo mišljenje o njenim izgledima da porazi Trumpa na predsjedničkim izborima. Platforma Polymarket, koja predviđa kretanje kriptovaluta, izvijestila je o 2,3 milijarde dolara u opkladama na ishod izbora te predviđa Trumpu s vjerovatnošću od 64%.

Milijarder i ulagač Stanley Druckenmiller sugerirao je u intervjuu za Bloomberg da poznavatelji tržišta računaju na pobjedu Trumpa.

Bivša supruga Billa Gatesa, također milijarderka i filantropkinja Melinda French Gates, podržala je Harris u julu i dala veliku donaciju njezinoj kampanji. "Rado sam podržala Kamalu", rekla je French Gates The Late Showu Stephena Colberta u julu. "Radila sam s njom prije, ona zna što nam je potrebno u društvu", dodala je.

French Gates prethodno je podržala predsjednika Bidena u junu, bio je to prvi put da se izjasnila za predsjedničkog kandidata.

Bill Gates
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.