4.3.2023. 16:23
1
Emisija na HRT-u razbjesnila javnost u Hrvatskoj: Neslana šala o novinarki
Javnost u Hrvatskoj razbijesnila je prva epizoda HRT-ove emisije Turistički vodič zbog šale putopisca Borisa Veličana o književnici Mariji Jurić Zagorki.

Hrvatska književnica bila je glavna tema emisije pod nazivom „Grudi Marije Jurić Zagorke i zatvorske lignje“.

Veličan je sugerisao da bi njen spomenik u Zagrebu trebalo uhvatiti za grudi da bi se prolazniku ispunila želja. Iako se radilo o šali, javnost je nije dobro primila.

Zbog ovakve poruke nizale su se kritike i brojne reakcije hrvatskih udruženja.

Iz Centra za ženske studije su se oglasili i rekli da su zatečeni da se medijski prostor finansiran javnim sredstvima poklanja omalovažavanju još jedne velike žene. Oglasili su se i iz Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske koji su pomenutu emisiju okarakterisali uvredljivom za njihovu struku.

- Turistički vodiči se uvijek zalažu za zanimljivu interpretaciju činjenica, ali ovakav prikaz je pretjerivanje, nekorektan, nedopustiv i protivan svim ljudskim načelima kompatibilnima našoj struci. Nećemo ulaziti u format emisije, ali to nije ono što se treba vezivati uz naš posao ni struku - poručili su.

Kako navode u prvoj emisiji, pa čak i u naslovu prikazan je sramotan odnos prema njihovoj kako kažu velikoj novinarki i književnici. Dodaju da je ponižavanje nastavljeno i u kaznionici Lepoglava - muškoj kaznionici - kada je gospođi koja radi u restoranu „prišiveno“ krivično djelo, a kasnije u emisiji jednoj od gošći epitet „divlja“.

Uslijedile su i brojne reakcije na društvenim mrežama, a čak se i novinarka HRT-a oglasila Maja Sever koja je navela da je javni servis sramno ponizio prvu profesionalnu novinarku u Hrvatskoj.

(A. Balićevac)

 
HRT
1
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.