8.7.2016. 14:00
1
Nevjerovatna priča wimbledonske pobjednice: Borim se za život
Ne mogu se oprati vodom sa česme ili biti na telefonu duže od pet minuta, jer mi srce počne mahnito lupati... Svaki put kada nešto napravim, bojim se za život, kaže Bartoli, koja boluje od misterioznog virusa.

Osvajačica Wimbledona 2013. godine Marion Bartoli (31) našla se u zaista nezahvalnoj situaciji. Kada je osvojila Wimbledon te godine, našla se u središtu seksističkog skandala. Naime, ugledni BBC-ev komentator John Inverdale rekao je da se Bartoli u potpunosti posvetila tenisu jer tako i tako nikad neće dobro izgledati. Kasnije se ispričao zbog uvredljivih komentara na račun debljine.

Ni tri godine nakon, Bartoli je postala žrtva internetskog zlostavljanja. Razlog je krajnje bizaran - Francuskinja je smršala 30 kilograma, a na internetu se pojavila priča da to radi namjerno, da ima poremećaj hranjenja, da pati od bulimije... No prava istina leži puno dublje. I puno je šokantnija.

U februaru 2016. godine Bartoli je posjetila Indiju. Od putovanja koje je trebalo biti što poučnog, što zabavnog karaktera, bivša teniserka pretrpila je samo patnju, bijedu i suze. U Indiji se zarazila misterioznim virusom, koji joj je prouzrokovao brojne alergije i teška oštećenja na tijelu. Nakon mučnih krvnih pretraga doktori su ustanovili da ne znaju o kakvom virusu je riječ.  

- Kako su dani prolazili osjećala sam se sve gore. Kako je vrijeme prolazilo, moje tijelo je počelo odbacivati sve više toga. Život mi je noćna mora. Nikome na svijetu ne bih poželjela ovo kroz što sad prolazim - rekla je Bartoli pa nastavila: - Ne mogu se oprati vodom sa česme, ne mogu biti na telefonu duže od pet minuta jer mi srce počne mahnito lupati... Skinula sam sav nakit jer mi šteti. Svaki put kada nešto napravim, bojim se za vlastiti život. Bojim se reakcije vlastitog tijela.

- Spala sam na to da moram jesti organske listove salate s krastavcem bez kore jer mi tijelo ne može probaviti koru... Da, bojim se za vlastiti život, srce mi može samo stati jednog dana. Ali ne dam se. Moja volja i strast za životom guraju me naprijed. Volim hranu, volim piće, volim život i želim dalje živjeti - rekla je Bartoli u emisiji za ITV.

Zaista nije bilo drugačijeg načina. Bivša francuska teniserka izašla je u javnost s teškom životnom pričom nakon što je doživjela salve uvreda na vlastiti račun.

- Zato sam htjela doći ovdje i ispričati svoju priču. Možda ima još ljudi na ovom svijetu koji boluju od iste bolesti. Možda se možemo svi udružiti i biti podrška jedno drugome. Samo se nadam i molim da će mi doktori moći pomoći. Kao pobjednica Wimbledona imam taj duh u sebi i žestoko se borim kako bih preživjela. Želim natjerati ljude da shvate kako ovo ne radim namjerno, osjećam se užasno prolazeći kroz sve ovo.

Teško je uopće zamisliti kroz što Marion prolazi i kako se osjeća. Da stvar bude gora, trebala je nastupati na ekshibicijskom meču parova na Wimbledonu, ali su joj organizatori otkazali nastup zbog zabrinutosti za zdravlje. Podršku joj je pružila Serena Williams, koja će, usput rečeno, igrati finale protiv Angelique Kerber.

- Bila sam ponosna kad sam čula da je ustvari rekla nešto (kad je odlučila izaći s pričom u javnost op. a.). Podmetnula je leđa i odlučila podijeliti sa svima kroz što prolazi. Divim se svima koji imaju hrabrosti kao ona - poručila je Serena.

(Anesa Agović / 24sata.hr)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.