21.9.2016. 19:45
0
Američka teniserka prošla bez kazne iako je koristila istu zabranjenu supstancu kao Šarapova
Meldonijum, od januara ove godine zabranjena supstanca na listi Svjetske antidoping agencije, bio je razlog što je ruska teniserka Marija Šarapova suspendovana iz bijelog sporta.

Međutim, Amerikanka Varvara Lepčenko je, iako joj je ta supstanca pronađenena u četiri uzorka, upravo dobila dozvolu od Međunarodne teniske federacije da se nesmetano bavi tenisom.

Kako javlja agencija DPA, Lepčenko, inače 79. igračica sa svjetske liste, je prošla bez kazne iako je na doping testu bila pozitivna upravo na meldonijum, istom onom zbog kog je petostruka grend slem šampionka Šarapova kažnjena.

Šarapova će tek u oktobru saznati koliko će još morati da bude van tenisa, a kazna joj je stupila na snagu kada je otkriveno da je u njenom januarskom uzorku sa Australijan opena bilo tragova ove sada zabranjene supstance.

Lepčenko, koja nastupa pod zastavom SAD a inače je rođena u Uzbekistanu, takođe je koristila meldonijum. I, to je pronađeno u njenim uzorcima od 7. januara, 1. februara, 1. marta i 7. aprila, javlja DPA. Ali, agencija dodaje da se ova teniserka pravdala riječima da je "prije Božića prestala da koristi meldonijum", te da su u tijelu ostali samo tragovi. Međunarodna teniska federacija je objavila da su u njena četiri nalaza zaista bile opadajuće vrijednosti kako je vrijeme odmicalo. Lepčenkovoj je, tako, i definitivno ukinuta privremena suspenzija u toku trajanja istrage, jer je procjenjeno "da nije prekršila pravila ni sa nekom namjerom, ni svojom nepažnjom".

Meldonijum, podseća DPA, je lijek koji se proizvodi u Letoniji i popularan je u zemljama Istočne Evrope jer pospješuje cirkulaciju krvi ka srcu.

Šarapova je tvrdila da ga je u vrijeme dok je bio legalan koristila iz medicinskih razloga, ali da nije primetila da je postao zabranjen, jer se, kako je rekla, "ta informacija nalazila duboko pohranjena u jednom ogromnom mejlu koje su teniseri dobili od antidoping službenika". To opravdanje nije prihvaćeno.

(Merima Druškić)

Tenis
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.