3.5.2022. 16:08
0
Boris Becker proveo prvu noć u zloglasnom zatvoru: Tu vlada ogromna buka, čuju se vriskovi, prijetnje, plač, smijeh
Slavni njemački teniser Boris Becker proveo je prve noći iza rešetaka u zloglasnom engleskom zatvoru Wandsworth, koji je sušta suprotnost luksuznom načinu života kojeg je upražnjavao posrnuli 54-godišnji šampion.

Becker je prošlog petka osuđen na dvije i po godine zatvora zbog prevare u ličnom bankrotu, ali će bez slobode biti godinu i tri mjeseca. Teretilo ga se da je u stečajnom postupku pokušao sakriti novac i druge dragocjenosti, uključujući i teniske trofeje, te da je prikrio posjed nekretnina.

Becker se nalazi u ustanovi koja je u prilično lošem stanju, prenapučena i obično opisivana kao jedan od najgorih zatvora u Velikoj Britaniji, gdje su štakori normalna pojava.

Zatvorenici provode više od 22 sata dnevno u svojim ćelijama, a nasilje je ogroman problem. Skoro svakog dana u protekle dvije godine zabilježen je napad na cimere, a zatvorski čuvari morali su koristiti silu gotovo četiri puta dnevno.

Zanimljivo je da je zloglasni zatvor udaljen tek tri kilometra od centralnog terena Wimbledona, gdje je Becker osvojio svoj prvi naslov 1985. godine kad mu je bilo samo 17.

Unutar zatvora, prema iskustvima bivših zatvorenika, vlada ogromna buka, uz viku, vriskove, prijetnje, smijeh, rasprave, plakanje…

Becker je prilikom dolaska smješten u vlastitu ćeliju, no tokom sedmice će biti premješten u drugu koju će dijeliti s cimerom, s betonskim podom i WC-om bez ikakve privatnosti.

Još je dobro onima koji nešto u zatvoru rade, poput radnika u kuhinji ili čistača, dok većina ostalih dan provede dosađujući se u ćeliji.

Vjeruje se da je hrana bolja nego u drugim zatvorima, ali se od marta 2020. godine teretana uopće ne koristi, kao ni odjel za edukaciju. Na 86 ćelija dostupno je svega šest tuševa.

Bivši zatvorenici kažu kako je Wandsworth veoma nasilan zatvor, ali ako se ne miješaš u drogu ili dugove ili u rasprave o politici, tačnije ako gledaš svoja posla, onda stvari možda i neće biti tako loše.

S obzirom na to da i zatvorenici i čuvari uglavnom vole sport, Beckera bi mnogi mogli doživjeti kao heroja, moguće je da će ga opsjedati zbog autograma…


(Admir O.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.