13.12.2016. 19:20
3
Punih 14 sati imao erekciju i prošao pravu torturu: Evo šta napraviti ako se ni vama ne može "spustiti"
Amerikanac po imenu John imao je erekciju koja je boljela gore od ičega što je ikada doživio – i nije htjela proći. Prvo je 55-godišnjak s Floride mislio da alprostadil, lijek koji uzima protiv erektilne disfunkcije, djeluje duže nego što bi trebao. Stoga je popio Tylenol, lijek protiv bolova da smanji nelagodu dok erekcija ne prođe, prenosi menshealth.hr.

Čekao je… i čekao....Sedam sati kasnije, probadajuća bol je postala još gora – a erekcija je još uvijek bila postojana.

Oštećenja penisa

Ali nakon sljedećih sedam sati, u panici zbog nepodnošljive boli – i upornosti erekcije – uputio se do Hitne. Liječnici su mu dijagnosticirali prijapizam, službeni naziv za produženu erekciju koja traje duže od četiri sata. Iako ovo zvuči kao šala, Johnova 14-satna erekcija nije bila nimalo zabavna. Štaviše, prijapizam može uzrokovati oštećenje penisa ako se ne tretira na pravilan način.

Evo i nekoliko uputa i upozorenja ako se i vama isto dogodi, i šta napraviti ako "on" unatoč svemu i dalje ne želi "splasnuti". Nastavite čitati kako bi saznali šta uzrokuje produženu erekciju i šta trebate učiniti ako vaša erekcija ne prolazi...

1. Koliko je čest prijapizam?

Unatoč reklamama za plave i slične tablete, prijapizam nije toliko čest koliko vam se možda čini, čak niti kod muškaraca koji uzimaju lijekove protiv erektilne disfunkcije. Iako su produžene erekcije rijetka pojava, mogu imati ozbiljne posljedice za penis – i vaš seksualni život – ako ih ne liječite - kaže dr. Daniel Williams, profesor urologije, opstetricije i ginekologije na Wisconsin School of Medicine and Public Health.

2. Zašto dolazi do produžene erekcije?

Do erekcije dolazi kada ste uzbuđeni, a krvne žile u penisu su opuštene i raširenije pa više krvi može ući u penis. Ipak, ponekad krvne žile ostaju opuštene čak iako niste uzbuđeni. No, budući da je dorzalna vena još uvijek začepljena, višak krvi ostaje u penisu umjesto da izađe van. Zbog toga dolazi do produžene erekcije.

3. Na koji način lijekovi protiv erektilne disfunkcije povećavaju rizik od produžene erekcije?

Iako ovakvi lijekovi povećavaju rizik, mala je vjerojatnost da ćete dobiti prijapizam. (Stručnjacima je teško odrediti tačan broj jer se neki muškarci previše srame da bi potražili liječničku pomoć.)

U mnogim slučajevima kod muškaraca s erektilnom disfunkcijom, protok krvi je narušen pa zbog loše prokrvljenosti ne mogu postići erekciju. Oralni lijekovi poput Viagre, ili intravenoznih lijekova poput alprostadila, pomažu da se žile u penisu opuste i otvore kako bi mogli održati erekciju.

- No, u rijetkim slučajevima, lijekovi uzrokuju da žile ostanu opuštene i nakon ejakulacije, što vodi do produžene erekcije. Pravi problem se pojavljuje kada na neispravan način koristite lijekove, recimo preveliku dozu ili ako koristite lijek koji vam nije potreban - navodi doktor.

Upravo to se dogodilo u Johnovom slučaju. Nakon 14-satne erekcije, liječnik je zaključio da je doza lijekova koje je uzimao prevelika, pa ju je pokušao smanjiti. Ali John je ponovo doživio produženu erekciju čak i uz manju dozu lijekova – trajala je 7 sati.

4. Šta još može povećati rizik od prijapizma?

Lijekovi protiv erektilne disfunkcije nisu jedini povezani s prijapizmom: određeni poremećaji krvi, poput anemije ili leukemije mogu spriječiti dotok krvi do penisa. Štaviše, studija objavljena u časopisu Journal of Sexual Medicine, tvrdi kako 20 posto muškaraca koji su zatražili liječničku pomoć zbog prijapizma boluje od anemije. Neki lijekovi poput antidepresiva, anksiolitika i lijekova za razrjeđivanje krvi – također mogu povećati rizik.

5. Kako produžena erekcija može oštetiti penis?

Prijapizam nije samo neugodan i nelagodan. Može dovesti do oštećenje tkiva penisa što pogoršava erektilnu disfunkciju, kaže dr. Williams.

I na samom kraju:

6. Šta trebate učiniti ako vam se dogodi produžena erekcija?

Ako erekcija ne prolazi ili je neugodna, možete pričekati neko vrijeme da sama prođe, kaže dr. Williams. Ali maksimalno 4 sata - nakon toga se morate odmah zaputiti liječniku. Što duže čekate, to je veća mogućnost da ćete zadobiti trajne posljedice, kaže dr. Williams.

- Najbolji tretman protiv prijapizma je izbjegavanje mogućnosti da do njega uopće i dođe tako što ćete lijekove protiv erektilne disfunkcije uzimati po propisanim uputama - kaže dr. Williams.


(Avaz/Admir ORučević)

3
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.