19.12.2016. 15:39
4
Poznate Bosanke o iskustvima sa starijim muškarcima: Dovoljan je bio samo jedan njegov pogled…
Često se pitamo ”šta kada je razlika u godinama između partnera velika; da li bi muškarac trebao biti stariji od žene ili žena od muškarca”. Tačnih i pravih odgovora nema

Četiri dame koje su za Azru govorile o svojim iskustvima s mlađim i starijim muškarcima, ruše sve predrasude

Sve češća tema u našem društvu je razlika u godinama među parovima. Suprotstavljaju se različiti stavovi i iskustva u vezi s tim koliko bi jedan partner trebao biti mlađi, odnosno stariji od drugog partnera. Predrasudama nećemo ostaviti mjesta u ovoj priči. Kao neko ko živi u porodici gdje je otac mlađi od mame tri godine, zatim amidža od svoje supruge nekoliko godina, a od nedavno i brat je dugogodišnju vezu sa starijom djevojkom krunisao brakom, mogu slobodno reći da su brojke samo forma, koja nužno ne znači ništa, ili barem ne mnogo, kad je riječ o kvaliteti odnosa, to jest zajednice dvoje ljudi. Ljubav je ravnopravan odnos u koji ulazimo potpuno jednaki bez obzira na razliku u godinama. Ukoliko pak manjka razumijevanja i tolerancije s obje strane, ona neće opstati, taman dob između dvoje ljudi bila izjednačena. O ovoj temi smo razgovarali s četiri dame, koje su ljubav pronašle s mlađim, odnosno starijim partnerom. One žive život prema vlastitim pravilima, a balkanske konvencije i stereotipe ostavljaju drugima za dokolicu.



Nekadašnje TV lice i sadašnja modna dizajnerica s adresom u Istanbulu, gdje je pronašla ljubav svog života, neko je ko godine ne broji, bilo da je riječ o prijatelju ili partneru. U svom suprugu, 18 godina starijem turskom biznismenu Metinu, pronašla je sve što je oduvijek tražila. Kako kaže, osvojio ju je iskrenošću, pažnjom, ali i snalaženjem u kuhinji.

– Upravo su te karakteristike bile presudne da otpočnemo našu priču, a kroz vrijeme sam se uvjerila da posjeduje mnogo više vrlina. Bila sam u potpunosti sigurna da je to muškarac kojem ću reći „Da”. Imati pored sebe partnera koji je stariji mnogo od mene jeste prednost u odnosu nad mlađim. Dokazano je da žene ranije sazrijevaju od muškaraca, a meni je trebao neko ko će da me podrži, a i nauči mnogo čemu. To može samo neko ko je ostvarena i kompletna ličnost – kaže Jelena u razgovoru za „Azru” i dodaje:

– Imamo savršen i iskren odnos. Na samom početku naše veze, kada sam željela nešto reći, a nisam znala na koji način, znao me je preduhitriti i reći mi ono što sam zapravo ja htjela. Ako se može reći da je mudrost koju donose godine „mana”, onda je to negativna stvar. Kada sam naučila da kažem ono što mislim, bez biranja „pravog” načina, onda sam shvatila da nema mane u zrelijim godinama – ponosno kaže Jelena.

Predrasude u našem društvu caruju na mnogo polja, ne samo kada je riječ o razlici u godinama među partnerima, ali Jelena na takve komentare ne želi ni obraćati pažnju.

– Ja nikad nisam osuđivala. Mislim da niko nema pravo na to. Postoji jedna stara mudra rečenica koja kaže: „Ko sudi, sudit će mu se” i nje se držim. Mislim da svako treba da bira sebi partnera i s njim da kroji svoju bajku – kaže Jelena koja je svoju bajku već isplela u Istanbulu.



Još jedan primjer uspješnog braka s drastičnom razlikom u godinama jeste i brak modne dizajnerice Samra Menzilović-Ćatić koja se na prvi pogled, prije 11 godina, zaljubila u svog, 28 godina starijeg muškarca. Dovoljan je bio samo taj pogled i već je znala da će Mirsad Ćatić Čuperak biti njen suprug. Nakon tri mjeseca veze vjenčali su se i sada je majka dvoje djece.

– Nije mu bila potrebna posebna taktika zavođenja. Bilo mi je dovoljno što me je pogledao zelenim očima i bila sam gotova. Ono što je presudilo da on bude muškarac mog života jeste njegova krajiška narav, jer takvi kao što je on uglavnom dobiju sve što žele, i kad vole, onda stvarno vole – kaže kroz osmijeh Samra i čini mi se, dok priča o njemu, da je zaljubljena kao i prvog dana.

– Stariji muškarci iza sebe imaju život i veoma dobro znaju šta žele, a šta ne. Pogotovo kada je riječ o ženama. Znaju s kakvom ženom žele biti, kakav temperament im odgovara, i šta, zapravo, žele od nje. Uz starijeg muškarca se osjećate zaštićeno i voljeno bez kalkulacija. Takvi muškarci su uglavnom „alfa mužjaci”. Tačno se zna ko travu kosi, a ko vodu nosi – našalila se Samra.

– Ne mogu da se sjetim nijednog razloga zašto nije dobro biti u vezi sa starijim muškarcem. Kada je riječ o mom suprugu, mogu navesti da je zahtjevan čovjek. Ti zahtjevi ogledaju se u tome da šta god radila, to mora da bude maksimum od mene. Neko bi rekao da je to mana, međutim, ja na to gledam kao na vrlinu, jer zbog njega sam postala prava Amazonka, žena koja je spremna učiniti i nemoguće stvari i biti uspješna, a što je najvažnije dati od sebe sto posto. Stoga, hvala mu na tome – kaže Samra.

A s obzirom na to da njen suprug iza sebe ima tri braka, te da su njoj 32, a njemu 59 godina, Samra, ipak, mjesta ne ostavlja predrasudama, a što je najvažnije, kada se odlučila na taj korak, znala je šta želi u životu.

– Mislim da upravo oni koji se prave pravi “puritanci” osuđuju takve veze. Sjećam se “hajke” na moju i Čuperkovu vezu. Svi su bili protiv, svi su imali neko svoje mišljenje, mada im ga niko nije tražio. Uglavnom, kakav god razlog da su naveli, vrijeme je pokazalo koliko su bili u krivu, a neki su čak i opklade izgubili, jer unatoč svim prognozama, mi smo i dalje u sretnom braku punih jedanaest godina – ponosno priča Samra.

Ostatak teksta pročitajte na portalu magazina Azra.

(Azra/Merima Druškić)

VezeLjubav
4
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.