10.2.2021. 9:12
0
“Pocijepat ću pasoš ako mi ženu protjeraju iz Srbije”
Bojan Stanković i njegova supruga Efrozina 17. maja 2020. su postali roditelji male Zoe. Međutim, priču koja se proteže iza slike sretne porodice zakomplikovala je srbijanska birokratija – djevojčica do danas nije dobila zdravstvenu knjižicu, a njena majka ne može da produži vizu.

Priča o slučaju Bojana Stankovića (37) i njegove porodice, koja se širi društvenim mrežama, zvuči pretjerano čak i za srbijansku birokratiju. Ipak, u razgovoru za portal Nova.rs, Bojan kaže da je istinita.

“I moja supruga uz svoje ime nosi moje prezime. Ona je moja zakonita žena, majka mog djeteta, a u mojoj zemlji nema nikakva prava”, kaže Stanković, i osvrće se na početak njihove veze – još tad je bilo problema zbog “spoljašnjih faktora”.

Bojan, vozač kamiona iz Srbije, i Efrozina iz Ruande upoznali su se preko interneta.

“Dopisivali smo se dvije godine. Dvaput smo aplicirali za vizu da ona dođe iz Afrike, nisu htjeli da je izdaju, bacio sam dvije i po hiljade eura. Na kraju sam skupio sve svoje papire, kupio kartu i ja otišao u Ruandu. Tamo sam proveo mjesec dana, upoznao cijelu njenu familiju. Vjenčali smo se u Ruandi, niko nas ništa nije pitao. Ipak, morao sam da se vratim sam. Ona je ostala tamo i ostala je u drugom stanju…”

“Nisam znao šta da radim, preko jedne prijateljice sam kontaktirao medije, a novi ambasador Srbije u Ruandi nam je odmah potpisao papir, kaže čitao je tekst… Konačno, 7. novembra 2019. ona je došla u Srbiju, u trećem mjesecu trudnoće. Od tada jurim njeno zdravstveno osiguranje. I od tada me šetaju od vrata do vrata”, priča Stanković.

U međuvremenu su shvatili da Efrozini ističe viza, Bojan je na vrijeme otišao da je produži, ali su mu, kako kaže, saopštili da “ne rade sa strankama zbog korone”.

“Viza joj je istekla 6. maja 2020, ona se porodila 17. maja. Morali smo da platimo više od 1.000 eura u kešu za porođaj, nisu htjeli da je puste iz bolnice dok ne donesem pare”, prisjeća se.

Opširnije na portalu Nova.rs.


(Admir Oručević)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.