9.9.2021. 20:46
0
Francuska nudi besplatnu kontracepciju svim ženama ispod 25 godina
Francuska će od sljedeće godine ponuditi besplatnu kontracepciju svim ženama do 25 godina, najavio je ministar zdravlja u četvrtak.

Mjera će također uključivati besplatne ljekarske preglede u vezi s kontracepcijom, a počet će 1. januara, objavio je ministar zdravstva Olivier Veran na TV kanalu France-2.

Sve metode kontracepcije već su bile besplatne za djevojke do 18 godina, a to se proširuje na sve žene do 25 godina. Pobačaji u Francuskoj besplatni su za sve.

Veran je rekao da mlade žene manje koriste kontracepciju nego prije, a da je glavni razlog finansijski. On nije naveo konkretne podatke. Francuski državni zdravstveni sistem pokriva neke troškove kontrole rađanja, ali ne sve.

- Nepodnošljivo je da se žene ne mogu zaštititi, nisu u mogućnosti koristiti kontracepciju ako se odluče za to, jer bi to koštalo previše - rekao je Veran.

Mjera će državu koštati oko 21 milion eura godišnje, rekao je on.

(Fena)

Francuska
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.