28.2.2019. 16:00
0
Kako održavati vezu na daljinu?
Na početku svake veze, a posebno one na daljinu, važno je upitati sebe i svog partnera nekoliko važnih pitanja.

Radite stvari zajedno

Definišite udaljenost. Za parove u vezi na daljinu jako je važno da rade zajednički razne stvari, a ne da su to samo uobičajeni telefonski pozivi, koji mogu dosaditi i izgubiti na važnosti na duže staze. Uvedite i druge oblike interakcije u vezu. Razmislite o ovome, pokušajte npr. simultano gledati film ili neki sportski događaj koji ćete moći zajedno komentarisati, pošaljite svojoj djevojci cvijeće ili momku video igru, unesite u vezu dašak svježine.

Komunicirajte na bilo koji način, nekoliko puta dnevno ukoliko je moguće

Obzirom da se ne viđate morate na neki način ostvariti emocionalnu povezanost. To ne moraju uvijek biti dugi, dubokoumni razgovori. Recite jedno drugom o svojim malim problemima i „tragedijama“, zatražite savjet. Možete biti u prednosti pred parovima koji su stalno u blizini; vi ne uzimate komunikaciju zdravo za gotovo.

Iskoristite prednosti koje nudi veza na daljinu

Imate više vremena za prijatelje i porodicu, nema bezveznih svađi, a i sam užitak u viđanju svog voljenog/e nakon dugo vremena je poseban. Imate takođe i više vremena da razmislite i “složite neke kockice u glavi”, zato se nećete odmah brecnuti na partnera, već imate vremena da se saberete i sastavite poruku kada se emocije malo ohlade ukoliko je došlo do prepirke.

Odolite iskušenju da budete “kontrolor”

Ljudi imaju slobodnu volju i niko ne bi trebao kontrolisati nekoga. Dokle god ste oboje zainteresovani da ostanete u vezi, ostaćete pri tome, nezavisno od daljine. Istog trenutka kada jedan od vas odluči da vi niste prava osoba ili da je neko drugi ta “prava osoba”, vaša veza se završava. U svakoj vezi nužno je povjerenje, a u vezi na daljinu posebno. Zapamtite, to što ste odvojeni ne znači da se smijete ponašati kao da ste sami. Vjernost u vezi na daljinu znači da date do znanja svima oko vas da ste vi zapravo u vezi u punom značenju te riječi. Vaše oči i pažnja moraju biti usmjereni samo na partnera, a flert ostavite po strani, u ovoj vezi to je još opasnije nego ako ste blizu svome partneru.

Razgovarajte o svojoj zajedničkoj budućnosti

Pretpostavka da ćete živjeti zajedno i razgovor o tome kako ćete do toga doći i uspjeti u tome, pomoći će vam da dokažete da ova veza ide nekuda i da sve frustracije i želje nisu bile uzalud.

Budite pozitivni

Pozitivan stav i ne fokusiranje na negativne strane veze na daljinu je esencijalno za održavanje veze. Biti udaljen od svoje drage/dragog nije uvijek tako strašno loše. Iskoristite vrijeme koje imate samo za sebe, bavite se interesima i hobijima ili na napredak u karijeri. Još jedna pozitivna stvar kod udaljenosti je ta da oboje možete biti kreativniji, obzirom da nemate mogućnost za razgovor „oči u oči“, odnosno uživo, takođe vas tjera da testirate ali i izražavate svoje osjećaje. Dok god gledate na vezu na daljinu kao na nešto privremeno i veselite se budućnosti i vi i partner bićete zadovoljni.

Poklonite dio sebe

Dragoj osobi koja je trenutno na drugom mjestu poklonite nešto lično, svoju jaknu ili sliku iz djetinjstva. Ovo će pružiti utjehu u hladnim danima i veselje koje donosi taj predmet zbog kojeg se svaku put prisjetite te posebne osobe, prenosi CDM.

Posjećujte se često

Pokušajte naći vremena da se viđate i posjećujete što je češće moguće, koliko vam to budžet dozvoljava. Ključ uspjeha je u tome da postavite neka „pravila“ o učestalosti posjećivanja i komunikacije i držite ih se. Konstanta pomaže vezi na daljinu da preživi.



(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.