6.12.2015. 16:34
0
Kako koristiti laptop zimi?
Često se zaboravlja da su i naši digitalni pratioci takođe osjetljivi na promjene spoljašnje temperature, a da biste u hladnoj sezoni zaštitili svoj laptop od slabljenja performansi, kvarova i mogućeg gubitka podatak dovoljno je da se pridržavate nekoliko korisnih savjeta.
Izbjegavajte temperature ispod pet stepeni

Prenosivi računari i tableti za optimalne radne performanse zahtijevaju umjerene radne temperature. Brz pogled na priručnik ili uputstvo koje stiže uz uređaj pružiće vam precizne informacije o projektovanom optimalnom temperaturnom opsegu uređaja. Tako je, na primjer, kod većine Toshiba laptop modela za profesionalnu primenu dozvoljena radna temperatura deklarisana u rasponu od pet do 35 stepeni Celzijusa. Čak ni ove laptop računare koje odlikuju izuzetna robusnost, snaga i performanse nije preporučljivo koristiti duže vrijeme u uslovima niskih temperatura na otvorenom.

Punjenje baterije na sobnoj temperaturi 

Niska temperatura ne samo što umanjuje performanse uređaja, već značajno smanjuje kapacitet baterije. Takođe, brzina punjenja opada, odnosno proces punjenja baterije se znatno produžava. Zato je važno da se laptop koji je neko vrijeme bio na hladnom, najprije postepeno zagrije do sobne temperature, a tek potom dopuni baterija.

Ugrožena bezbjednost podataka pri naglim promjenama temperature 

Promjene vlažnosti vazduha imaju negativno dejstvo na kapacitet skladištenja podataka na čvrstom disku. Kod laptopa koji se ohladi tokom boravka na otvorenom ili u automobilu, momentalno uključivanje po ulasku na toplo, u kuću ili kancelariju, može dovesti do efekta koji je takođe poznat i kao efekat zamagljivanja naočara, jer se vlaga sadržana u vazduhu u toploj prostoriji kondenzuje na hladnim površinama. Po tom principu se i na komponentama računara stvaraju kapljice vode koje mogu da izazovu i neželjena oštećenja na čvrstom disku, što u najgorem slučaju može da dovede i do gubitka podataka. Laptop koji, na primjer, prenoći u hladnom automobilu pa se zatim unese u zagrijanu prostoriju, ne treba stavljati u funkciju istog trenutka, već uključiti tek nakon oko pola sata, kada se temperatura uređaja izjednači sa temperaturom sredine.

Bezbjedno rukovanje po zimskoj hladnoći 

Tokom zimskih mjeseci prenosive računare ne treba transportovati niti odlagati bez odgovarajuće zaštite. U automobilu ili u rancu ili torbi, računar mora, baš kao i mi, da bude dobro utopljen. Ako laptop neizbježno mora da se ostavi nekoliko sati u ledenohladnoj sredini, bateriju svakako treba unijeti na toplo.

(CDM/Alen Avdić)
 
LaptopZima
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.