29.5.2016. 12:02
0
Google ukida šifre: Pogledajte šta ćemo koristiti umjesto šifri
Šifre su neizbježan, ali ne tako siguran način osiguravanja privatnosti podataka na internetu – lako ih zaboravimo, izgubimo, smislimo prelake ili nam ih netko probije. No, uskoro bi mogle otići u povijest.

Google priprema novi način pristupanja servisima i aplikacijama koje svakodnevno koristimo, a bazira se na sistemu "povjerenja", piše Independent. To znači da bi uređaj, u ovom slučaju pametni telefon, mogao prepoznati kada ga baš vi koristite i omogućiti vam pristup.

"Trust API" dio je "Projecta Abacus" i radi na principu niza indikatora koje stalno provjerava i tako omogućuje pristup – analizira lice, glas, kretanje, lokaciju, pa čak i način korištenja uređaja, odnosno tipkanje po njemu. Sve podatke koje prikupi na taj način sustav iskorištava kako bi procijenio koristi li prava osoba uređaj ili se radi o nekom uljezu.

Google se vodi logikom da je ukrasti ili hakirati šifru mnogo lakše nego replicirati niz osobnih varijabli koje će "Trust API" koristiti. Tvrde da će takav način pristupa biti i deset puta sigurniji čak i od otiska prsta.

Testiranje sistema krenut će u junu, a trebao bi biti dostupan Android programerima do kraja godine, piše index.hr.


Anesa Agović

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.