22.7.2016. 12:10
0
Šire pokrivenost internetom: Facebook testirao dron
Facebookov Connectivity Lab objavio je danas da je kompanija po prvi put izvela testni let svog visokoletnog drona Aquila, koji se napaja solarnom energijom.
Test je obavljen u američkoj državi Arizona na manjim visinama, a četrdeset metara širok bespilotni dron se u vazduhu zadržao tri puta duže od prvobitno planiranih 30 minuta. Iz američke kompanije se nadaju da bi upotrebom tehnologije „atmosferskog satelita” mogli pokriti internet konekcijom najdudaljenija mjesta na Zemlji korišćenjem lasera i radijskih signala.

Ova letjelica je opremljena za let na visinama od oko 27 kilometra, a za napajanje motora zahtijeva pet hiljada vati za što joj je potrebno oko deset sati izloženosti Sunčevoj svjetlosti.

Letu koji je obavljen 28. juna prisustvovao je i kreator Facebooka Mark Zuckerberg, a prve informacije o testu su saopštene danas uz navođenje da će Aquila proći niz testova prije konačnog lansiranja.

(CDM/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.