25.7.2016. 14:55
0
Mozilla Firefox: Zbogom Flash Playeru
Neprofitna internet organizacija, Mozilla, najavila je planove o uklanjanju Adobe Flash playera iz svog Firefox internet pretraživača.

Počevši od avgusta 2016. godine i verzije Firefox 48, Mozilla će blokirati sav flash sadržaj koji  ne okarakterišu kao ključan za iskustvo korisnika. Ukoliko korisnici tokom browsinga naiđu na web stranice kod kojih ne postoji opcija korišćenja alternative, Firefox će takve stranice prikazati Flash playerom.
 
Iz kompanije su saopštili da će od 2017. godine, sadržaj koji je jedino dostupan uz Flash player ili Microsoft Silverlight, za pokretanje zahtijevati posebnu dozvolu korisnika i neće biti moguć automatski.

Slični trendovi prisutni su u Mozilli od septembra 2015. godine kad je većina video internet sadržaja otpočela sa primjenom HTML5 veb tehnologije koja pruža bolje performanse i manje sigurnosnih ranjivosti kakve su godinama prisutne u Adobe Flash playeru.

I kompanija Google ranije je odlučila da do kraja godine ukloni Flash player iz Chrome pretraživača, a sličnim putem će i Microsoft Edge, ovog ljeta, sa dugo najavljivanim Windows 10 updateom povodom godišnjice od izlaska ovog operativnog sitema.

(Anesa Agović / CDM)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.