17.9.2016. 11:11
0
Zuckerberg prodao 285 miliona dolara akcija Facebooka, novac ide u dobrotvorne svrhe
Osnivač društvene mreže Facebook, Mark Zuckerberg prodao je u posljednjih mjesec akcije te kompanije u vrijednosti 285 miliona dolara, a novac će otići u dobrotvorne svrhe, piše američki list Forbes.

List navodi da Zuckerberg na taj način nastavlja da napreduje u ispunjavanju obećanja datog u decembru prošle godine da će 99 odsto svog bogatstva dati u dobrotvorne svrhe, prenosi Capital.ba.

Novac od prodaje akcija će biti uplaćen Chan Zuckerberg Fondaciji i CZI Holdingsu, organizacijama koje su Zuckerberg i njegova supruga osnovali za filantropske projekte, odnosno za podsticanje ulaganja.

CZI Holdings će ipak morati da plati poreze, jer je riječ o društvu sa ograničenom odgovornošću a ne o humanitarnoj organizaciji. Prema najavama, Zuckerberg će do 2018. godine prodavati ili poklanjati do milijardu USD vrijednosti akcija godišnje.

Forbes njegovo bogatstvo trenutno procjenjuje na 54,9 milijardi dolara, što ga čini petim najbogatijim čovjekom na svijetu. 

(CDM/Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.