5.10.2016. 20:57
0
"Ukleta mačka" ugasila milione Facebook profila
Naizgled bezazlena šaljiva fotografija mačke izazvala je haos na društvenim mrežama, nakon što je Facebook deaktivirao milione profila na kojima je ova slika objavljena. Nakon masovnog gašenja profila, pojavilo se nekoliko teorija koje "objašnjavaju" zašto se Facebook boji "uklete mačke".

Varin Kirs, jedan od korisnika Facebook- apožalio se da mu je profil ugašen nakon što je objavio pomenutu fotografiju. Nakon toga, javilo se na hiljade ljudi sa sličnim iskustvom i žalili se da su blokirani jer su objavili "simpatičnu fotografiju".

Na fotografiji koju je Facebook označio kao opasnu nalazi se sretna mačka obučena u odijelo, sa sve košuljom i kravatom, i prema svim internet standardima uopšte ne spade u uvrjedljive. Facebook  se oglasio rekavši da je objavljivanje fotografije automatski pokrenulo gašenje profila, te da je bag popravljen, ali nije objasnio zbog čega je došlo došlo do toga.

Teoretičari za internet smatraju da se u izvornom kodu fotografije nalazi neka poruka koju društvena mreža smatra uvredljivom, zbog čega je automatski briše a profil korisnika deaktivira.

Oni malo ciničniji tvrde da se Marku Zuckerberg  jednostavno "nije svidjela mačka", te je riješio da je eliminiše.

Podsjetimo, prošlog mjeseca Facebook se našao na udaru javnosti jer je cenzurisao legendarnu fotografiju iz Vijetnamskog rata, čuvenu "Napalm djevojčicu" koja je osvojila i Pulicerovu nagradu, zbog "neprimjerene golotinje".

(CDM/Alen Avdić)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.