3.11.2016. 13:45
0
Agencija za informaciono društvo RS: Kampanja širenja virusa putem e-maila
FOTO: Ilustracija
Agencija za informaciono društvo Republike Srpske danas je upozorila da su pripadnici Odjeljenja za informacionu bezbjednost (OIB), primjetili organizovanu kampanju distribucije malvera, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime pripadnici OIB-a primjetili su su povećan priliv e-mail poruka sa naslovom "Urgent payment request" od nasumičnih pošiljalaca. E-mail poruka se sastoji od naslova, priloga u vidu arhivirane datoteke i potpisa koji navodi na pomisao da se radi o uobičajenoj poslovnoj poruci. 

"Informišemo javnost da se radi o organizovanoj kampanji distribucije malvera u dvije varijante. U jednoj je sadržaj priloga zloćudni JavaScript kod koji po izvršenju od strane korisnika kontaktira lokaciju putem koje se preuzima izvršnu datoteku koja prikuplja finansijske informacije, kao što su kredencijali za PayPal naloge, elektronsko bankarstvo i slično i dostavlja ih napadaču. U drugoj varijanti, izvršenjem JavaScript koda na korisnikom računar instalira modifikovana verzija Locky ransomvera koji potom enkriptuje datoteke na računaru i onemogućava im pristup zahtijevajući uplatu napadaču u određenom iznosu u Bitcoin valuti", saopštila je Agencija za informaciono društvo RS-a. 

Srđan Rajčević direktor Agencije istakao je da je u cilju prevencije da korisnici ako prime ovakve e-mail poruke odmah ih obrišu i da ne otvaraju datoteku u prilogu. 

"Pravna lica koja raspolažu sa sopstvenom infrastrukturom savjetujemo da implementiraju i ojačaju zaštitne i kontrolne mehanizme na e-mail serverima kao što su antivirusni filteri i detekcija malicioznog saobraćaja", rekao je Rajčević. 

(Anadolu Agency)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.