2.6.2018. 21:40
0
Google neće obnoviti ugovor sa Pentagonom: Veliki broj uposlenika dalo otkaz, ostatak osoblja se protivi
Američka tehnološka kompanija "Google" neće obnoviti ugovor sa Pentagonom za rad na vještačkoj inteligenciji, izjavili su danas izvori iz te kompanije.

Ova odluka uslijedila je nakon snažnog protivljenja zaposlenih tehnologškog giganta. 

Veliki broj zaposlenih "Googlea" dalo je otkaz, a više hiljada drugih potpisalo je peticiju u znak protesta zbog učešća u projektu Pentagona.

Radnici su izrazili bojazan da je to prvi korak ka upotrebi vještačke inteligencije u smrtonosne svrhe. "Google" nije objavio zvanično saopštenje. 

Prema izvorima iz "Googlea" direktor Diane Green je osoblju rekla da neće biti obnove ugovora sa Pentagonom nakon isteka postojećeg u martu. 

Međutim, novinarka tehnološkog portala "Gizmodo" Kate Conger rekla je da "Google" nije otkazao projekat "Maven" i da sve ukazuje na to da ne odbacuju mogućnost buduće saradnje sa vojskom.

(Srna / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.