15.7.2019. 17:03
2
BiH po spremnosti za 5G na posljednjem mjestu od 38 zemalja Evrope
U opširnom izvještaju Indeks spremnosti Europe za 5G tvrtka inCITES Consulting S.A.R.L, ističe se kako je čekanje završeno, 5G je već ovdje. inCITES uvođenje 5G tehnologije nazivaju novom „utrkom u naoružanju“ između nacija koje očajnički žele ostvariti primat u toj tehnologiji. Najbolje pripremljena europska zemlja za primjenu 5G tehnologije s indeksom od 71,8 je Finska, a najlošija Bosna i Hercegovina s više nego upola manjim indeksom od samo 35,2 boda To ilustrira tehnološko zaostajanje istočne Europe.

Razvoj 5G tehnologije, kako navodi inCITES, zavisi od nekoliko ekonomskih, društvenih i operativnih preduvjeta, piše Bug.hr.

inCITES je kroz analizu spremnosti zemalja Europe napravio indeks koji predstavlja ukupnu ocjenu spremnosti za svaku zemlju, indeks sadrži 6 kategorije s ukupno 35 kriterija.

Rezultati analize ukazuju kako postoji značajna razlika spremnosti za 5G između zemalja zapadne i istočne Europe. Po spremnosti na 5G zemlje Europe mogu se podijeliti u tri grupe. Očekivano zemlje s većim BDP-jem pripadaju u najspremniju grupu.

Prva grupa uključuje prvih 15 zemalja. Sve zemlje u prvoj grupi su iz zapadne Europe i nalaze se u sjeverozapadnom dijelu kontinenta.

Prosječni BDP po stanovniku za tri grupe iznosi 57,8 tisuća američkih dolara u prvoj grupi, 34,6 hiljada dolara u drugoj grupi i 21,4 miliona dolara u najlošijoj grupi. 14 od 15 zemalja unutar prve grupe su među prvih 14 zemalja po BDP-u po stanovniku iz zapadne Europe. To dodatno naglašava zavisnost spremnosti na primjenu 5G tehnologije i ekonomskog statusa.

Druga grupa obuhvaća devet zemalja, 3 iz zapadne Europe i 6 iz istočne Europe, sve zemlje osim Rusije su iz EU.

Treća grupa obuhvata 14 zemalja, od kojih je 12 iz istočne Europe, a dvije iz zapadne Europe. U ta grupu spadaju zemlje jugoistočnog dijela Europe, uključujući sve balkanske zemlje koje su bile dio studije.

Prosječan indeks spremnosti uvođenja 5G tehnologije za zemlje članice EU je 57,5 bodova, a za zemlje izvan EU-a 51,2. Ukupni prosjek 38 analiziranih zemlji je 55,7 bodova, a Hrvatska je značajno ispod tih prosjeka sa svega 46,3 boda, piše Bug.hr.


(Amila Alijagić)

2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.