18.8.2020. 13:45
0
U okviru Dana ljudskih prava na 26. SFF-u razgovarano o sigurnosti na interentu
U okviru 12. izdanja Dana ljudskih prava na 26. Sarajevo Film Festivalu organizirana je panel diskusiju o temi sigurnosti i slobode na internetu, a kao osnova za diskusiju poslužio je film "Ulovljeni u mrežu" rediteljskog dvojca Víta Klusáka i Barbore Chalupove.

Dokumentirana je to priča o tri punoljetne glumice, koje glumeći 12-ogodišnje djevojčice u samo deset dana kontaktira gotovo 2.500 punoljetnih muškaraca, koji bi im mogli biti i očevi i djedovi, što govori o jednom od najgnusnijih zločina moderne globalne civilizacije i to prema djeci.

Voditelj panel diskusije bio je novinar i režiser Robert Zuber koji je kazao da postoje horori koji se ne žele vidjeti na filmu, bilo da je riječ o fikciji, a pogotovo ako se radi o dokumentarnom filmu.

- Ovaj film jedan je od takvih dokumentarnih filmova za koji dok ga gledate, duboko u sebi poželite da nikada nije snimljen. Ne da bi se prešutjelo ono što svojom pričom donosi, već zbog želje da takva ljudska grozota ne postoji - istaknuo je.

Dvanaesto izdanje Dana ljudskih prava u okviru 26. SFF-a održava se pod pokroviteljstvom Kraljevine Nizozemske te je tokom današnje diskusije ambasador Nizozemske u Bosne i Hercegovini Reinout Vos kazao da zabrinjava činjenica da brojne zemlje u današnje vrijeme idu unazad kada su ljudska prava u pitanju.

- Zato je važno da se borimo protiv toga i borimo za one kojima su prava ugrožena. Iako je internet dobar za sve nas i omogućava i olakšava brojne stvari, pa evo i ovogodišnje izdanje SFF-a, on je istovremeno mjesto za kriminal i posebno zabrinjava uznemiravanje i zlostavljanje djece putem interneta - dodao je.

Jedna od učesnica panela bila je i umjetnica i aktivistkinja Selma Selman koja je kazala da je taj film bilo teško gledati iako nije prvi takve vrste, dodajući da film govori o globalnom problemu zlostavljanja djece na internetu.

Selma je pokrenula projekat "Get a heck to school! - Marš u školu!" u okviru kojeg nastoji pomoći djeci iz romske zajednice da idu u školu i to posebno onoj djeci koja su pod rizikom da napuste školovanje.

- Mnoge organizacije širom svijeta smatraju da se to pitanje treba rješavati globalno, ali mi bismo možda trebali individualno rješavati taj problem da bismo spasili više djece. Budući da sam i sama Romkinja znam šta znači biti diskriminiran i zato želim pomoći djeci da imaju sigurniju budućnost - kazala je Selman.

Osvrnula se na pitanje sve većeg uticaja društvenih medija naglašavajući da bi trebalo prije svega tokom školovanja učiti djecu kako koristiti društvene medije i internet, ali je i mišljenja da bi kao dio obrazovnog sistema trebalo uvesti seksualno obrazovanje te djecu učiti kako se zaštiti od pedofila.

Jedna od učesnica panela bila je i program koordinatorica organizacije Save The Children Aida Ivković koja je također napomenula da djeca trebaju biti upoznata sa svim mogućim prijetnjama dok koriste tehnologije i internet, naglašavajući da je obaveza odraslih kako ih u tome osposobiti.

Isto kao što je potrebno djecu pripremiti za realni svijet i opasnosti u njemu, kaže Ivković, tako je potrebno upozoriti ih na sve prijetnje na internetu.

Stručnjakinja iz oblasti medijskog prava, rukovoditeljica Pravnog sektora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) i predsjedavajuća Odbora Evropske platforme regulatornih tijela Helena Mandić također je mišljenja da treba stalno učiti djecu, ali to uvijek nije lako.

Istaknula je i pitanje činjenice da djeca uvijek žele imati pravo na svoj privatni prostor, ali to ne smije obeshrabriti, dodajući da je potrebno mijenjati cijeli obrazovni sistem jer u mnogim zemljama djeca se uče da pamte lekcije i ponavljaju ih kako bi dobili ocjene.

- Neke zemlje napredovale su u tom segmentu, ali i mi moramo to promijeniti i učiti djecu da kritički vrednuju sve informacije koje dobiju da pitaju i traže odgovore - zaključila je Mandić.

Film "Ulovljeni u mrežu" dostupan je na festivalskoj online platformi ondemand.sff.ba, gdje je ponuđena i verzija filma prilagođena slijepoj i slabovidnoj publici, a govori upravo o prijetnjama na internetu.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.