26.12.2020. 14:28
0
Facebook zatvorio stranicu australskog chefa zbog dezinformacija o covidu
Facebook je zatvorio stranicu poznatog australskog kuhara Petea Evansa i optužio ga da koristi društvenu mrežu za širenje dezinformacija o koronavirusu.

Taj chef se proslavio sudjelovanjem u tv- programu kuhanja i od početka pandemije je postao jedna od vodećih figura zagovornika teorije zavjere u Australiji. Njegova stranica ima milijun pratitelja.

Facebook je u četvrtak objavio da više nikome ne dozvoljava širenje lažnih informacija o covidu-19 koje bi mogle naštetiti drugima ili širenje laži o cjepivu protiv covida-19.

"Naša politika je jasna o toj vrsti sadržaja i zatvorili smo Facebook stranicu chefa Evansa zbog opetovanog kršenja tih politika", precizira Facebook u priopćenju. 

Evansova stranica na Instagramu, platformi koja pripada Facebooku je i dalje aktivna i prati je 278.000 ljudi. Ona sadrži poruke stanovnicima Sydneya da se usprotive zdravstvenim vlastima i da se ne testiraju. 

"Pandemija je podvala, i to je sve", rekao je Evans prije nekoliko mjeseci u razgovoru za agenciju France presse.

To nije prvi slučaj da Facebook zatvara stranice osobama optuženim za širenje dezinformacija.

Američka tvrtka je najavila zabranu stranica povezanih s ultradesnim pokretom QAnon koji širi teorije zavjera, prenosi Hina.


(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.