21.10.2021. 18:33
0
Nadzorni odbor Facebooka traži veću transparentnost za korisnike visokog profila
Nezavisni nadzorni odbor Facebooka Inc (FB.O) zatražio je u četvrtak veću transparentnost od giganta društvenih medija, rekavši da kompanija nije "u potpunosti otvorena" o tome kako se nosi s određenim korisničkim računima visokog profila.

Komentari su uslijedili nakon prošlogodišnjeg izvještaja Wall Street Journala u kojem se kaže da su milioni Facebook naloga poznatih ličnosti, političara i drugih istaknutih korisnika izuzeti od nekih internih provjera, prenosi Reuters.

Uprava je rekla da Facebook nije bio transparentan sa sistemom unakrsne provjere kompanije, internim programom za koji mreža društvenih medija kaže da se koristi za dvostruku provjeru izvršnih radnji protiv određenih korisnika, navodi se u izvještaju. "Facebook se mora posvetiti većoj transparentnosti i pošteno postupati prema korisnicima", objavila je uprava u tweetu.


U vezi sa svojom odlukom u maju da zadrži neograničeno suspendovanje računa bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa nakon nereda 6. januara, odbor je rekao kada je Facebook proslijedio slučaj, ne spominje sistem unakrsne provjere sve dok to nije zatraženo.


"S obzirom na to da je upućivanje uključivalo posebno pitanje politike o primjeni na nivou računa za političke lidere, za koje Odbor vjeruje da su obuhvaćeni unakrsnom provjerom, ovaj propust nije prihvatljiv", navodi se. Facebook je, u obliku savjetodavnog mišljenja o politici, zatražio od odbora da preispita svoj sistem unakrsne provjere i da preporuke kako se može promijeniti.

Glasnogovornik kompanije rekao je da je rad odbora bio "utjecajan", zbog čega je zatražio unos u sistem unakrsne provjere. Facebook je odbor osnovao uglavnom radi rješavanja kritika o tome kako rješava problematične sadržaje i odgovoran je za nezavisne presude o brojnim trnovitim odlukama vezanim za moderiranje sadržaja. Ubuduće će odbor objavljivati tromjesečne i godišnje izvještaje o transparentnosti kako bi dao ocjenu da li su njegove preporuke primijenjene, prenosi agencija Reuters.


U svom prvom tromjesečnom izvještaju odbor je rekao da je više od pola miliona korisnika Facebooka i Instagrama podnijelo žalbe u periodu od oktobra 2020. do kraja juna 2021. godine, od čega se više od trećine odnosi na sadržaj koji se odnosi na pravila Facebooka o govoru mržnje.



(Amer Mujezinović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.