9.3.2024. 11:34
0
Smrtonosni izazov: 11-godišnji dječak preminuo zbog "hromiranja"
Porodica iz Ujedinjenog Kraljevstva je u žalosti nakon popularnog onlajn izazova koji je doveo do smrti malog dječaka, javlja magazin People.

Tommie-Lee Gracie Billington (11) doživio je srčani zastoj i kasnije je umro u kući prijatelja u Lankasteru nakon što su njih dvojica pokušali da izvedu izazov koji je na društvenim mrežama poznat kao “hromiranje” tokom spavanja.

Hromiranje — takođe poznato kao puhanje — uključuje “udisanje toksičnih hemikalija, često iz proizvoda za domaćinstvo, da bi se omamio”, prema The Times of London, koji je izvijestio o smrti dječaka.

Prema Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH), hromiranje je “namjerno udisanje isparljivih supstanci i može da izazove ozbiljnu štetu integritetu centralnog nervnog sistema i poremeti normalne putanje psihološkog, emocionalnog i neurobiološkog razvoja”.

- Tommie-Lee je odmah doživio srčani zastoj i odmah umro. Bolnica je učinila sve da pokuša da ga povrati, ali ništa nije uspjelo. On je preminuo, rekla je dječakova baka.

- Obje naše porodice su potpuno uništene, ali svi želimo isto. Ovo nas sve lomi, ali želimo da pomognemo da se spasu životi druge djece i da porodicama podignemo svijest da svoju djecu čuvaju, rekao je član porodice.

U Australiji je “hromiranje” takođe odnijelo živote nekoliko tinejdžera. Prošlog proleća, u gotovo identičnom incidentu umrla je učenica 8. razreda iz Melburna Esra Hynes, prenosi N1.

- To je bila samo redovna rutina druženja sa svojim drugovima, rekla je njena majka Andrea za australijski informativni program A Current Affair.

Ali dok je bila na zabavi, njeni roditelji kažu da je Esra udahnula hemikalije iz limenke dezodoransa da bi se brzo napila, što je na kraju izazvalo njenu smrt.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.