15.11.2015. 14:38
0
Sarajevo: Mališani uživali u promatranju Sunca teleskopom
Desetak mališana u pratnji roditelja danas je uživalo u Skate parku u Sarajevu gdje je upriličeno javno i besplatno posmatranje Sunca uz korištenje teleskopa, piše Anadolu Agency (AA).

Događaj je organizovalo Astronomsko društvo Orion čija je članica Samra Mutap kazala kako je za idealno posmatranje Sunca neophodno "čisto nebo", odnosno da oblaci ne budu ispred Sunca. 

"Tu smo danas da posmatramo Sunce, ali kakve su vremenske prilike, nadam se da ćemo uspjeti nešto malo vidjeti, mada teško. Mi ovo radimo zbog javnosti i svaka naša posmatranja su besplatna, svi su dobrodošli. Ovo je prvenstveno zbog djece i mladih, da vide kroz teleskop", kazala je Mutap.

Prema njenim riječima, obično se na javnim promatranjima Društva okupi do stotinu zainteresovanih građana. Svi oni, kako je istakla, pokazuju veliku zainteresovanost za promatranje nebeskih tijela.

"Da nema oblaka vidjeli bismo granule Sunca ili pjege Sunca", istakla je Mutap.

Najveći broj mališana postavljao je pitanja članovima Oriona o udaljenosti Sunca od Zemlje te karakteristikama njegove svjetlosti.

(Anadolija)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.