26.11.2015. 18:35
0
Završili u zatvoru jer su pronevjerili 15 centi
Dvoje radnika jedne bolnice u Indiji osuđeni su na jednogodišnju zatvorsku kaznu jer su prije 25 godina pronevjerili 11 rupija ili oko 15 centa državnog novca, rekli su advokati u četvrtak. Bolničarka i bolničar su priznali da su poticali na nepotrebne sterilizacije 1989. godine kako bi popravili svoja primanja.

U to doba vlada je davala nagrade djelatnicima bolnica koji bi uvjerili Indijce da se odluče na sterilizaciju u sklopu spornog programa ograničenja demografskog rasta zemlje. 

Sud Meeruta, na sjeveru zemlje, održao je 185 saslušanja i zatim donio presudu protiv Noor Jahan, penzionisanebolničarke i Shobhe Rama koji je već 10 godina u penziji. Advokat odbrane je tu presudu nazvao pretjeranom i najavio žalbu.  

- Imamo varalice koji kradu milione rupija državnog novaca i nikada nisu kažnjeni, a ovdje sud određuje zatvor za dvije osobe zbog 22 rupija - rekao je advokat, prenosi AFP. 

U sklopu programa sterilizacija vlada je isplaćivala 181 rupi (2,5 eura) po sterilizaciji, većinu iznosa je primala operirana osoba, dok su bolničarka i bolnički tehničar svaki primili po rupi. Istražitelji su početno optužili pet osoba, među kojima i hirurga, ali tri osobe su u međuvremenu preminule. 

Prva saslušanja su počela 1998. a istraga je trajala sedam godina. Indijski pravosudni sistem je poznat po sporosti, nedostatnom broju sudaca i brojnim nepotrebnim postupcima, prenosi Hina. Predstavnik tužiteljstva smatra da je sud bio blag u donošenju presude za taj prekršaj za koji se predviđa 10-godišnja zatvorska kazna. 

(Merima Druškić)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.