21.2.2016. 13:24
1
Biljka od koje komarci bježe kao ludi
Buhač je biljka koja ubojito djeluje na većinu insekata, posebno na komarce. Na našim prostorima najpoznatiji je dalmatinski buhač.

Ova biljka sadrži visoku koncentraciju prirodnog insekticida, piretrina, i koristi se za njegovu industrijsku proizvodnju. Insekticid je djelotvoran na oko 75 posto svih poznatih insekata, ali je prilično nestabilan i na temperaturi od 10° do 25° C, razloži se za 72 sata. Ali, ako naiđete na svježu biljku, dovoljno je da se istrljate njom i djelovaće bolje od svakog autana.

Ova biljka uglavnom raste u primorskim predjelima, ali, budući da živimo na podneblju s dosta sunčanih sati godišnje, može da uspije i kod nas. Međutim, potrebno je potruditi se oko zasada svake godine, jer ni pčele nisu baš zainteresovane za buhač, kao ni većina drugih insekata, pa se teško prima i širi.

Inače, komarci ne vole ni kafu, nanu, bosiljak ili matičnjak. Mljevenu kafu možete da zapalite, poput spirale protiv komaraca, a ostale biljke možete da protrljate na gole dijelove kože. Međutim, nijedna od ovih biljaka ne može da se poredi s buhačem, kojeg komarci i drugi insekti zaista ne podnose, piše Telegraf. 

(Adna Zukanović-Zilić)

 
1
ZANIMLJIVO
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.