24.3.2016. 13:36
0
Astronomi otkrili da su polovi Mjeseca pomjereni za šest stepeni
Astronomi su otkrili da je na polovima Mjeseca došlo do promjena koje je prouzrokovala vulkanska eksplozija od prije tri milijarde godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Astronomi su otkrili da je na polovima Mjeseca došlo do promjena koje je prouzrokovala vulkanska eksplozija od prije tri milijarde godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Astronomi su ispitivali podatke koje je prikupio svemirski brod "Lunar Prospector", koji je Američka svemirska agencija (NASA) 1998. godine lansirala na Mjesec.

Ustanovljeno je da se blizu polova Mjeseca nalaze dva područja bogata hitrogenom. Naime, radi se o smrznutim masama vode, a kako astronomi navode došlo je do pomjeranja ovih masa.

Pretpostavlja se da je do promjena došlo prije tri milijarde godina, kada je na ovom mjestu došlo do vulkanske eksplozije. Također, astronomi kažu da je ova eksplozija prouzrokovala pomjeranje sjevernog i južnog pola, odnosno pomjeranje ose Mjeseca za šest stepeni (201 kilometar).

Ako bi do slične promjene došlo na Zemlji astronomi smatraju da bi došlo do pomjeranja Grenlanda.

Istraživanje NASA-e objavljeno je u magazinu "Nature".


(Anadolu Agency)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.