22.5.2016. 12:45
0
Nauka otkrila nove trikove kako postati pametniji
Otkriven novi trik kojim možemo ojačati moć našeg mozga, ali i usporiti procese starenja i razvoja mnogih bolesti.

U ljudskoj je prirodi biti znatiželjan, otkrivati nove stvari, učiti. Iako 'svakog dana u svakom pogledu sve više napredujemo', zagonetke i zadaci kojima hranimo, održavamo i razvijamo mozak, smatraju stručnjaci, trebaju biti sastavni dio naše svakodnevice.

Da bi razvijali mozak počeli smo jesti više lješnjaka jer su, prema stručnjacima, zdravi za održavanje moždanih vijuga, počeli smo slagati slagalice, rješavati sudoku križaljke, čitati knjige, ali sve su to stvari koje ne mogu u kratkom roku napraviti vidljive promjene.

Ipak, znanost ima novi trik kojim ćemo, kako tvrde, zaista postati pametniji.
Učenje stranog jezika. Da, najbolji trik, odnosno metoda za razvoj snage uma je učenje stranog jezika. Ali, to ne znači da ukoliko naučimo nekoliko stranih riječi da ćemo biti pametniji. Ako zaista želite postati 'pametniji', morat ćete naučiti puno više od nekoliko riječi kojima možete tek pozdraviti nekog na ulicama stranih gradova.

Prema istraživanju kognitivne neuroznanstvenice Ellen Bialystok, bilingvizam ili dvojezičnost doista može poboljšati kognitivne sposobnosti te nam omogućiti da budemo efikasniji u složenijim kognitivnim operacijama poput rješavanja problema, pamćenja i mišljenja.

Ljudi koji govore barem dva jezika, lakše se prisjećaju nekih starih informacija i događaja, kao i detalja vezanih uz neke događaje ili ljude, bolje odvajaju nevažne podatke i fokusiraju se na one bitne te lakše održavaju pozornost. Dvojezičnost nam omogućuje brže razmišljanje i bolje i brže reagiranje podražaje.

Istraživanje profesorice Bialystok bavilo se posmatranjem utjecaja dvojezičnosti na kognitivne sposobnosti starijih osoba, te utjecaj dvojezičnosti na demenciju.

Stariji ljudi, koji govore dva jezika, pokazali su bolje rezultate u testovima pamćenja od onih koji ne znaju niti jedan jezik. Ujedno su kasnije počeli pokazivati znakove demencije i ostalih poremećaja povezanih sa starenjem, piše portal Inc.com.

Stoga, sljedeći put kada dobijete potrebu za osnaživanjem moći mozga, pokušajte s učenjem stranog jezika. Jer osim što ćete biti pametniji, usporit ćete razvoj bolesti povezanih sa starenjem.


Anesa Agović

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.