30.5.2016. 11:17
0
Naučnici pronašli "drugu" Zemlju: "Ovdje bi ljudi mogli živjeti"
Naučnici su objavili da su pronašli planet ne kojem bi mogli postojati uvjeti prikladni za život ljudi.

Planet koji su nazvali Kepler 62f oko 40 posto je veći od Zemlje i jedan je od pet planeta koji kruže oko zvijezde nešto manje i hladnije od našeg Sunca, piše Independent. Sve računalne simulacije koje su zasad izveli pokazale su da je taj planet pogodan za život.

Ipak, ne treba već sada početi pakovati se za Kepler 62f. Planet bi najprije trebao sloj ugljikova dioksida u atmosferi koji bi spriječio da se voda smrzne, no naučnici vjeruju da to ne bi bio problem napraviti kada bi jednom došli na njega. "Pronašli smo više atmosferskih spojeva koji bi omogućili dovoljnu toplinu za tekuću vodu na površini planeta", rekao je dr. Aomawa Shields s Kalifornijskog univerziteta.

Isto tako, problem predstavlja udaljenost Keplera 62f – 1200 svjetlosnih godina. Ipak, to je jedan od samo 25 planeta koji spadaju u kategoriju pogodnih za život od njih 2300 dosad otkrivenih izvan Sunčeva sistema, a sve upućuje da "bi se na njemu moglo živjeti".


Anesa Agović

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.