17.6.2016. 21:00
0
Pogledajte kako izbliza izgleda napad komarca
Kod pomisli na najopasniju životinju za ljude većina će pomisliti na morska pse, zmije, nilske konje, medvjede i slično, no prava istina je da puno više života odnesu naizgled bezazleni komarci. Te male životinje koje nam rado piju krv opasne su zbog prijenosa raznih bolesti, čime prouzrokuju oko stotine hiljada smrti širom svijeta.

Među najopasnije spadaju malarija, virus zapadnog Nila, razne vrste encefalitisa, žutu i denge groznicu, a u velikoj mjeri zarazu određuje i područje u kojem žive, pri čemu su najopasniji oni tropski.

U proljeće i ljeto komarci mogu biti prava pošast koja lako uništava večeri provedene u prirodi, čak i uprkos zaprašivanju te nanošenju repelenata. Ukupno, na svijetu postoji oko 3500 različitih vrsta komaraca, a tek oko 200 njih napadaju ljude.

Svaki peti čovjek omiljena je meta komarcima, a uopšteno ih privlače teži i viši ljudi, oni koji piju alkohol, kao i oni koji nanose puno kozmetičkih sredstava.

Ovo su tri jednostavna trika koji će vam pomoći da se spasite od komaraca!

Banana
Svi znamo da je banana izvrsna za zdravlje, a vrlo je i ukusno voće. Ali ono što mnogi ne znaju je i da može biti korisna i za zaštitu od komaraca. Nakon što pojedete bananu, unutrašnjom stranom kore namažite ruke i noge. To će vas zaštititi od komaraca.

Lavanda
Miris lavande je prekrasan i komarci ga ne podnose. U maslinovo, bademovo ili bebi ulje dodajte nekoliko kapi esencijalnog ulja od lavande i to nanesite na vašu kožu. Osim što će ulje će kožu napraviti mekšom, zaštitiće vas i od uboda komaraca.

Limun i limeta
Agrumi su savršeni za ljeto. Puni su vitamina i mogu se iskoristiti za odlično ljetno osvježavajuće piće, ali oni su takođe izvrsni i za borbu protiv komaraca. Odrežite krišku limuna ili limete i time namažite mjesto uboda, odmah ćete osjetiti olakšanje.

(Merima Druškić/Kolektiv)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.