21.6.2016. 15:10
1
Dao bogatstvo za Hitlerovu jaknu i čarape
Misteriozni kupac, koji je samo saopštio da je Argentinac, kupio je proteklog vikenda za 600.000 eura odjeću i lične predmete nacista na kontroverznoj aukcijskoj prodaji u Minhenu, među kojima je i jakna nacističkog lidera Adolfa Hitlera.
Kupac je, između ostalog, dao 275.000 eura za Hitlerovu jaknu, 3.000 eura za djelimično propalu potkošulju Hermana Geringa, kao i za Hitlerove čarape procijenjene na 18.000 eura, piše njemački tabloid Bild.

Bild je prenio da su kupci na aukciji pretežno bili mladi parovi, stariji ljudi, kao i muškarci sa obrijanim glavama i tetovažama. Kupac je samo kratko rekao da će kupljeni rekviziti biti muzejski eksponati, ne navodeći druge detalje.

Centralni savjet Jevreja u Njemačkoj prošle nedjelje izrazio je ogorčenje najavljenom aukcijskom prodajom, ocjenivši je kao "skandaloznu i gnusnu". Prodata odjeća bila je u posjedu nekadašnjeg ljekara američke vojske Johna Latimera, koji je bio zadužen za zdravstvenu njegu optuženih nacista tokom Nirnbeškog procesa. Aukcijska kuća "Herman historika", koja svoje kataloge dijeli samo kupcima, zabranila je novinarima pristup prodaji, navodeći da ne želi da "remeti socijalni mir i povrijedi osjećanja", uz ocjenu da je "potpuno svjesna istorije Njemačke od 1933. do 1945. godine". Bild je naveo da je novinar lista uspio da se umiješa među kupce.

(CDM/Alen Avdić)
1
ZANIMLJIVO
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.