13.8.2016. 11:34
0
Senad Nurković iz Peći: Loveći pastrmku uhvatio zmiju dužu od tri metra
Senad Nurković iz Peći je nedavno boraveći u prirodi i tokom ribolova, uhvatio zmiju dugaćku najmanje tri metra.

Senad je inače poznati muzičar i solista u tom kosovskom gradu, a zaljubljenik je u prirodu i već deset godina se bavi lovom i ribolovom. 

On je na sebe skrenuo pažnju javnosti kada je prije nekoliko dana objavio svoju fotografiju sa ”ulovom“ dužine od preko tri metra. Neki su prokomentarisali da se radi o jegulji, a sudeći prema fotografijama koje je postavio Nurković radi se o vodenoj zmiji, ribaraci ili bjelouški. 

On je ”aždaju“ uhvatio tokom pecanja na rječici Bindži, kod Peći, i kako kaže, nije ga bilo strah. 

“Bila je na drvetu, umalo sam je uhvatio rukom, zatim sam je ja zakačio udicom slikao se i pustio je“, rekao je Nurković priznavši u razgovoru za Anadolu Agency (AA) da se ranije nije sretao sa ovolikom zmijom.

Nije mu, dodaje, padalo na pamet da ubije zmiju.

Upitan dali ga je bilo strah uhvatiti onoliku "neman", odgovara sa: ”Ne, ni najmanje“.

Prema pristiglim komentarima zmija sa slike je riječna i neotrovna je. Može da bude ribarica nazvana tako jer se hrani pretežno manjim ribama, nazivana je još i potočara ili kockasta vodenjača zbog šara.  

Ukoliko je u pitanju bjelouška neotrovna je i bezopasna zmija koja može da naraste do 3,5 metra. Ove vrste zmija mogu biti akvatične ili terestične.  Manje vrste se hrane beskičmenjacima, a veće vrste sisarima ili pticama.  Akvatične se pretežno hrane vodozemcima ili ribama.

- Profesionalni muzičar i ljubitelj prirode -

Iako se profesionalno bavi muzikom od djetinjstva i kao pjevač solista Senad često putuje i ima nastupe sa svojim bendom ali gotovo svaki trenutak koristi za boravak u prirodi. 

Kao ribolovac ”specijalista" je za pastrmke, ali kao ljubitelj prirorode bez ikakve bojazni i nesebično druži se i brine o životinjama.

Na fotografijama u svojem albumu vidi se kako rukama drži roj pčela, mladunčad vuka, ježa, sove...Kao strastveni i uspješan lovac uzgajatelj je lovačkih pasa goniča. U svemu što radi ima nesebičnu podršku svoje porodice. Ima dva sina i dvije kćerke.

- Lovac i lane –

Još prošle godine Senadov rođak je u šumi pronašao ostavljeno lane, ali svoju prisnost i povjerenje, sada već srnadać iskazuje samo prema ”solisti“, kako Senada zovu kolege i prijatelji. 

”Inače nikom ne da da mu priđe. Mene je lizao kao što se vidi. Zanimljiv spoj“, kaže Senad objašjavajući da je to primjer kako se čak između ljudi i divljih životinja može izgraditi povjerenje kada postoji iskrena ljubav. 

Senad je porijeklom iz rožajskog kraja, odakle je i većina pripadnika poznate sandžačke familije Nurković, a rođen je i živi u Peći.  Zbog pjevanja često putuje i rado je viđen gost u gradovima širom regije. Sa svojim bendom i dobrim glasom redovno nastupa na skupovima dijaspore u Evropi. 

(Anadolu Agency)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.