15.8.2016. 15:58
0
Istraživanje pokazalo: Čitanje knjiga produžava život
Ako redovno čitate, to može da vam produži život, kaže najnovija studija.
Istraživači sa univerziteta Jejl kažu da nije bitno šta čitate, sve dok čitate. Što duže – to bolje.

Istraživači su do tog zaključka došli razmatrajući podatke više od 3.600 zdravih učesnika studije. Oni su podijeljeni u tri grupe – na one koji su čitali do tri i po sata nedjeljno, učesnike koji su čitali više od toga i grupu koja nije čitala uopšte. Pošto su uzeli u obzir starost, pol, ekonomski i obrazovni status, naučnici su ustanovili da čitaoci žive dvije godine duže od onih koji ne čitaju.

Štaviše, ustanovljeno je da za one koji čitaju do tri i po sata sedmično postoji 17 odsto manja vjerovatnoća da će umrijeti u narednih 12 godina, dok je vjerovatnoća 23 odsto manja za ljude koji čitaju više od toga.

(CDM/Alen Avdić)
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.