19.8.2016. 15:57
2
Pogledajte: Ruski rudnik koji guta helikoptere
Nazvan “Dijamantski grad”, rudnik Mir u istočnom Sibiru dubok je 525 metara, a njegov prečnik iznosi oko jedan kilometar.

Njegovo bogatstvo toliko je veliko da je razoreni SSSR zahvaljujući njemu nakon Drugog svjetskog rata brzo postao svjetska supersila, piše Daily Mail, prenose domaći mediji.

Iako su operacije vezane za sam krater obustavljene 2004. godine, prokopan je niz podzemnih tunela iz kojih je 2014. godine dopremljeno više od šest miliona karata sirovih dijamanata. 

Avionima i helikopterima zabranjen je let vazdušnim prostorom iznad rudnika smještenog oko 8.000 kilometara istočno od Moskve zbog nekoliko navodnih incidenata u kojima je krater počeo da ih usisava.

Vlasnik rudnika je ruska kompanija Alrosa, koja je u svoje najbolje vrijeme iskopavala gotovo četvrtinu ukupne količine sirovih dijamanata u svijetu.


(Anesa Agović / CDM)

2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.