15.9.2016. 17:06
0
Naučnike opkolili medvjedi, pomoć im stiže tek za mjesec dana
Ruski naučnici opkoljeni su polarnim medvjedima na malom ostrvu na Arktiku. Prema nekim procjenama, pomoć neće moći da dođe do njih minimum mjesec dana.
Pet naučnika na meteorološkoj stanici na ostrvu Trojnoj u Karskom moru već dvije nedjelje su taoci čopora od najmanje deset odraslih polarnih medvjeda i nekoliko mladunaca. 

Jedna ženka provodi noći pod prozorima stanice, a druga je 31. avgusta ubila jednog od dva domaća psa koja su pravili društvo naučnicima. 

Sada su ovi naučnici (među kojima su dva bračna para) ostali bez baklji za zastrašivanje.

Vasily Shevchenko, koji se nalazi na čelu meteorološke državne mreže Sevgidromet, kaže da će osoblju biti poslati psi i baklje brodom “Mihail Somov”.

Međutim, njemu će biti potrebno više od mjesec dana da dođe do naučnika. 

U međuvremenu su posavjetovani da “uz veliki oprez” ostanu u stanici. Oni neće moći čak ni da obilaze meteorološke kućice. 

Vasily Shevchenko, međutim, kaže da ovaj slučaj nije bez presedana. 

“Ovakve stvari su se već dešavale na ostrvu Trojnoj, jer ga naseljavaju medvjedi”, kaže on i dodaje da zvijeri obično napuštaju ostrvo krajem oktobra i početkom novembra u potrazi za hranom.

(CDM/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.