26.9.2016. 20:02
0
Volja za radom se vraća kroz dva jednostavna koraka
Bilo da su pred vama ljetnji dani koje morate da provedete radno ili vam je jednostavno naišao period kada morate da završite posao a vi nemate volje za rad, sasvim je normalno iskusiti nisku motivaciju s vremena na vrijeme.
Pred vama su dva koraka koji će vam pomoći da povratite izgubljenu motivaciju i nađete volju za rad:

1. Nađite dobre razloge

Najprije je bitno da nađete razloge zašto je nešto bitno da se uradi. Kada nađete zašto, biće vam jasnije kako da povratite motivaciju. Napravite listu svega onoga što vam prolazi kroz glavu, odnosno svih zadataka koje treba da uradite.

Zatim se za svaku stvar zapitajte:

Zbog čega je ovo važno da uradim?

Kome će to doneti nešto dobro?

Kako to utiče na moj lični i poslovni život?

2. Nađite prave emocije koje će vas pokrenuti

Dakle, kada ste u prethodnom koraku postavili sebi pitanja za svaki zadatak na vašoj listi, desiće se jedna važna stvar za vašu motivaciju, a to je da ćete izazvati emocije koje će vas pokrenuti.

Kada ste pronašli svoje zašto, vaša energija će potpuno da se promijeni od "moram nešto da uradim" do "želim nešto da uradim". Ipak, ako ne uspijete odmah da nađete prave emocije i novu energiju da nešto uradite, onda se vratite na prethodni korak i ponovo sebi postavite navedena pitanja. 

Jedno istraživanje pokazalo je da zaposleni koji svakodnevno pronalaze dublji značaj u svom poslu, imaju skoro dva puta veću satisfakciju, da su angažovaniji, kao i da imaju skoro tri puta veće šanse da na tom poslu ostanu.

Svi imaju povremene motivacione padove. Nađite dublje razloge zbog kojih nešto radite kako biste proveli što manje vremena na dnu motivacione ljestvice i što prije povratili energiju. Što vam je jasnije šta je vama važno, osjećaćete se bolje, imaćete više strasti i naravno motivacije. 

(CDM/Alen Avdić)

VoljaRad
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.