9.11.2016. 13:35
0
Hljeb peče u vulkanu
Zahvaljujući obližnjim vulkanima, islandski gradić Lejgarvatn živi od banjskog turizma baziranog na geotermalnoj energiji. Međutim, jedan mladi Islanđanin vreo pijesak koristi za pripremanje hrane.

"Dobrodošli u moju pekaru! Ovo je moja pećnica!“, kaže Viktor Sveinson, Islanđanin sa bradom karakterističnom za stanovnike te evropske države, misleći na poljanu koja se puši.

Junak kratkog filma Volcano Bread (Vulkanski hljeb), koračajući po krupnom, crnom pijesku, otkriva da su mu za spremanje hljeba neophodni lopata i šerpa, piše portal o hrani Extra Crispy.

Ukusni hljeb od raži se peče ispod površine zemlje, na temperaturi od oko 100 stepeni Celzijusove skale. Pečenje traje najmanje 24 sata.

Dok siječe ovaj neobični hljeb, Viktor nabraja sastojke od kojih se pravi: četiri šolje ražanog brašna, dvije šolje pšeničnog, dvije šolje šećera, četiri kašičice praška za pecivo, litar mlijeka i prstohvat soli. Sveinson uz tamne kriške hljeba preporučuje puter.

Oni koji su probali hljeb pečen u vulkanu kažu da ima blagi miris slanine, da je sladak i da zbog toga više liči na kolač nego na hljeb.

(CDM/Alen Avdić)

0
ZANIMLJIVO
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.