15.11.2016. 16:22
0
Ovo je limuzina u kojoj će se voziti Trump!
Cadillac sprema novu predsjedničku limuzinu za novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa!

Kada je odlazeći predsjednik Barak Obama 2009. godine započeo svoj prvi predsjednički mandat, na inauguraciju je stigao u tada potpuno novom službenom automobilu koji je zbog svoje mase i robusnog izgleda zaslužio nadimak Zvijer (The Beast). 

Osam godina kasnije Sjedinjene Američke Države imaju novog predsjednika, a izgleda da je došlo vrijeme i da Zvijer dobije dostojnog nasljednika.

Pošto je najavljeno da će Tram položiti zakletvu 20. januara, tada će debitovati i nova predsjednička limuzina sa značkom Cadillaca. Konačan izgled vozila još je tajna, a na internetu su se pojavile fotografije prototipa prekrivenog "kamuflažnom" folijom.

Kako prenosi Autoweek, nova Zvijer imaće najviši stepen zaštite kada je riječ o blindiranim vozilima,i biće teška između šest i devet tona. 

Automobil je konstruisan tako da može da izdrži udar improvizovane eksplozivne naprave i granate, a biće bezbjedan i od napada hemijskim oružjem. Rezervoar za gorivo je posebno zaštićen, a napravljen je od specijalnog materijala koji se širi pri udaru, kako bi se spriječilo da eksplodira.

Trampova Zvijer opremljena je i najsavremenijim elektronskim uređajima, poput kamera za noćno snimanje i satelitskih sistema za komunikaciju. U vozilu će se u svakom trenutku nalaziti zalihe krvi koje odgovaraju predsednikovoj krvnoj grupi, spremne za transfuziju. 

Automobil je opremljen i najmodernijim sistemima protivpožarne zaštite, a u brojnim odjeljcima i pretincima nalazi se oružje za odbranu od napada, optički uređaji za noćni vid i gas-maske. Predviđeno je da u vozilu može da se preveze do 10 telohranitelja i drugog osoblja, uključujući i bolničare u slučaju ranjavanja predsjednika. 

Razvoj nove Zvijeri, za koju se navodi da košta oko milion i po dolara, trajao je dvije godine i u tom periodu izvršeni su i brojni testovi kako bi se pokazalo da automobil može da odgovori svim izazovima.

(CDM/Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.