18.11.2016. 17:30
2
Ovo je najljepši konj na svijetu, ali kada su stručnjaci ispitali njegovu dlaku bili su šokirani
Konji su graciozna i veličanstvena stvorenja koja odišu nekim posebnim oblikom ljepote kakva se rijetko viđa u životinjskom carstvu.

Ali koliko god bili lijepi, postoji jedna određena vrsta koja se izdvaja od ostalih.

Toliko čak, da je jednom od njih dodjeljena zvanična titula najljepšeg konja na cijelom svijetu, piše “Srbija danas“…

Ovaj nagrađivani pastuh dolazi iz Turske i naziva se “Akhal-Teke”, što je ime za rijetku rasu koja broji samo 1.250 primjeraka širom svijeta. Poznati su po svom temperamentu i snazi, a u Kini ih nazivaju i rajskim konjima zbog sjajnih, svilenastih dlaka koje ih prekrivaju.

Ime je prilično dobro pogođeno, kada se uzme u obzir kako ove životinje prosto sijaju na svjetlosti, kao da su okupani u zlatu. Stručnjaci su analizirali njihovu dlaku da bi otkrili šta tačno stvara ovaj efekat, i otkrili su da je u pitanju struktura same dlake. Naime, svaka njihova dlaka se ponaša kao pojačivač svjetlosti, i to tako što reflektuje više zraka svjetla nego što prima!

(Merima Druškić)

Konj
2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.