28.11.2016. 18:14
0
Tajna bunara koji sve pretvara u kamen
Petrifikujući bunar (petrifikovati - okameniti) nalazi se na obali rijeke Nid u blizini Nerzbora u Sjevernom Jorkširu u Engleskoj, a specifičan je po tome što sve predmete pretvara u kamen.
Stanovnici ovog mjesta su vjekovima bili uvjereni da je Petrifikujući bunar uklet, a priče je podstakla i činjenica da jedna strana zida izgleda kao lobanja mitskog bića. Legenda kaže da onaj ko dotakne vodu ovog bunara može da se pretvori u kamen, a avanturisti u njemu često ostavljaju razne predmete. Mistični bunar je prava turistička atrakcija koja je prema jednoj legendi mjesto gdje se nalazi djevojka rođena iz braka prostitutke i đavola.

Najstariji zapisi o bunaru su iz 1538. godine kada se vjerovalo da je voda iz bunara ljekovita. Lokalna legenda kaže da je u pećini u kojoj se nalazi bunar rođena Ursula Sauteil, poznatija kao majka Šipton, ćerka lokalne prostitutke. Žena je bila opisana kao izuzetno ružna, pa se vjerovalo da joj je otac đavo. Kasnije se proširila priča da je djevojka imala natprirodne moći, kao i da je mogla da proriče budućnost. Navodno je predvidjela pad španske armade 1588. godine, veliki požar u Londonu 1666. godine, kao i izum telefona. U 17. vijeku bunar je postao turistička atrakcija. 

Ipak moderna nauka je zaključila da se u vodi nalazi visoka koncentracija minerala koji stvaraju ogrtač oko predmeta. Takođe, voda je zabranjena za piće zbog prevelike količine kalcita. Danas radoznali avanturisti kao i posjetioci često u bunaru ostavljaju razne predmete poput bicikala, lanaca, medvjedića – koji se stvarno okamenjuju.

(CDM/Alen Avdić)
KamenBunar
0
ZANIMLJIVO
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.