24.12.2016. 14:54
1
Turisti umiru: Rajska plaža blizu Jadrana skriva smrtonosnu tajnu
Očaravajući bijeli pijesak, kristalno bistro more i ugodne temperature već godina privlače turiste u gradić Rosignano Solvay na italijanskoj obali.

Ovaj komadić raja u Toskani zapravo skriva jednu groznu tajnu. Naime, isti taj bijeli pijesak koji privlači toliko turista zapravo je hemijski otpad nastao u obližnjoj fabrici. Izvor otpada fabrika je hemikalija tek nedaleko od plaže. Sve je počelo u nešto prije prvog svjetskog rata kada je belgijski industrijska korporacija Solvay proširila poslovanje na Italiju, prenosi Express.

Otvorili su fabriku u blizini grada Rosignano Marittimo, ali uskoro je grad promijenio ime da bi se prilagodio novoj stvarnosti. Gotovo svi stanovnici su bili povezani s jednom fabrikom i sve je bilo podređeno njima.

Proizvodi brojne kemikalije, a najveći dio proizvodnje otpada na natrijev karbonat, popularnu zvan soda bikarbona. Proizvodi se koristeći solvayev proizvodni proces i jedan je od najvažnijih načina za proizvodnju natrijevog karbonata u svijetu. Iza toga ostaje mješavina kalcijevog klorida i vapnenca koji završavaju u obližnjoj uvali već desetljeća.

Najvidljivija posljedica tog bacanja otpada je prekrasna bijela plaža kakve se ni na Karibima ne bi posramili. Rajska plaža zapravo je samo iluzija zato što s otpadom Solvay odlaže i mnoge toksične hemikalije kao što je živa, arsen, krom i olovo. Prema izvještaju Ujedinjenih naroda iz 1999. godine, Spiagge Bianche, bijela plaža kod tvornice, jedna je od 15 najzagađenijih plaža na Sredozemnom moru.

plaza-1

Između 2008. i 2010. godine više ljudi je umiralo u Rosignanu nego u okolnim mjestima, a posebno su bile pogođene žene. Stopa smrtnosti bila je 8,3% viša u Rosignanu nego u okolnoj regiji. Stopa tumora i prerane smrti također je iznad prosjeka, navodi portal Amusingplanet.

Okolne plaže su nagrađene plavim zastavama za čistoću mora i tek rijetki turisti sumnjaju da nešto nije u redu s prekrasnom plažom. Lokalni aktivisti bore se za bolju kontrolu tvornice, a sami Solvay obećao je smanjenje zagađenja za 70% i najavili su uklanjanje žive iz otpada.


(Avaz/Admir Oručević)

 

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.