16.3.2017. 16:04
2
Ovo je najnaseljeniji otok na svijetu: Na 2.000 kvadrata živi nevjerovatnih 1.000 ljudi, a susjedno ostrvo potpuno pusto
Službeni broj je 131 stanovnik, ali lokalci tvrde da ih u stvarnosti ima deseterostruko više. To se vidi i na fotografijama ovog otoka čija je historija nejasna.

Ne, nije optička varka: Ovo je najnaseljeniji otok na svijetu! Migingo je afrički otok na kome svi žele živjeti, a zbog njega su i zaratile države Kenija i Uganda. Na ovom otočiću živi hiljadu ljudi, a susjedni veliki otok je potpuno prazan

Maleni otok Migingo je jedan od najnaseljenijih otoka na svijetu. Na samo 2.000 kvadrata živi oko hiljadu ljudi. Službeni broj je 131 stanovnik, ali lokalci tvrde da ih u stvarnosti ima deseterostruko više. To se vidi i na fotografijama ovog otoka čija je historija nejasna, piše “24sata“…


Neki tvrde da su tu došla dva kenijska ribara Dalmas Tembo i George Kibebe 1991. godine. Uskoro su počeli stizati i drugi stanovnici i borba za prostor na ovom, ribom bogatom području, je započela, prenosi “Oddity Central”.

Zbog Miginga su zaratile Uganda i Kenija

Migingo se nalazi na jezeru Victoria u Africi između Kenije i Ugande. Tehnički, otok je na kenijskom području, ali vlasti Ugande tvrde da su ribari lovili na području Ugande. Ovaj afrički “mini rat” je dostigao svoj vrhunac 2008. godine kako je Uganda poslala vojsku na Migingo da evakuišu kenijske ribare i zauzmu otok. Tenzije su se osjećale sve do 2016. godine kada su dvije zemlje napokon postigle dogovor da obje ubiru poreze i šalju vojnike da brane otok od pirata.


Službeni broj ribara na otoku je 2009. godine bio 131, što je jako puno za tako malen otok. Prema najnovijem istraživanju broj se popeo na nevjerojatnih hiljadu ljudi na samo 2.000 kvadrata.

A susjedni otok zjapi prazan: “Tamo živi demon”

Ono što je najzanimljivije u cijeloj priči je da tik uz otok Migingo stoji potpuno nenaseljen, puno veći otok Usingo. Legenda kaže da na otoku Usingo živi demon, pa se ribari boje živjeti tamo. Uz to, Migingo je dobro čuvan od pirata dok su na Usingu napadi puno češći.

Lokalci tvrde da napadi pirata nisu toliko česti i da im se dogodi “tek jednom mjesečno da ih pirati presretnu i uzmu ribu i gorivo”. Na Migingu su svi zajedno i manja je šansa da će pirati napasti toliku grupu ljudi. Sigurnije im je živjeti tamo nego na osami preko puta, na otoku Usingo, tvrde.


(Admir Oručević)

2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.