27.3.2017. 17:30
0
Brzo čitanje je gore nego da ne čitate uopšte
Sve popularniji trend brzog čitanja mogao bi da ima neželjene posljedice na čitaoce.

Svi znamo da je čitanje važno. Istovremeno smo svi vrlo zaposleni svakodnevnim obavezama i prilično je teško naći dovoljno vremena za čitanje knjiga ili malo dužih analiza.

Kako piše Quartz, najčešće pitanje s kojim se susreće je kako čitati brže.

Neizbježno, pitanja prate i linkovi ka knjigama, pseudonaučnim člancima ili tvrdnje pojedinih anonimnih blogera da je moguće čitati i do desetak puta brže.

Međutim, ako vas zanima nešto više od pukih brojeva o pročitanim knjigama i brzini čitanja, mnogo je bolje čitati s razumijevanjem.

Dobra knjiga, kao i ukusan obrok ili vrhunski odmor je nešto s čime ne želite da završite. Ne žurite da završite već se potpuno uživite u iskustvo, želite da vječno traje.

Sam cilj čitanja je sticanje novih informacija ili iskustava, a brzo čitanje je samo alternativan način da se zavarate da nešto zaista i učite. Vi u stvarnosti, samo brzo okrećete stranice.

“Postoji odnos između brzine i tačnosti. Malo je vjerovatno da bi čitači koji udvostruče ili utrostruče svoju brzinu čitanja mogli da zadrže isti nivo razumijevanja teksta kao da čitaju normalnom brzinom”, zaključeno je u meta-istraživanju koje je objavljeno u maju 2016. godine, piše Express hr.

To znači da, ako brzo čitate, ne čitate s razumijevanjem. Nećete moći da identifikujete poveznice između modernih djela i njihovih međusobnih odnosa, nećete moći da kritički čitate nečije viđenje istorije.

Brzi čitači nemaju komunikaciju s autorom i stiču površno poznavanje djela nakon što završe sa čitanjem knjige. Čitanje takođe ne bi trebalo da bude mentalno zamorno.

“Malo učenja je opasna stvar. Duboko popijte, ali nemojte pijuckati s Pirenskog izvora. Plićaci obmanjuju mozak, a pijenje nas otrežnjuje”, napisao je slavni pisac Aleksander Poup jednom prilikom.

U psihologiji je poznat Doning-Krugerov efekat koji opisuje odnos nivoa znanja i samouvjerenosti u svoje znanje. Ljudi koji površno znaju neku temu, uvjereni su da odlično poznaju to polje. S druge strane, stručnjaci su svjesni da postoji još mnoštvo informacija koje ne znaju i koje treba naučiti.

Periš kaže da bi čak rekao i da je gore brzo čitati nego ne čitati uopšte.

Zbog površnog poznavanja neke teme često se donose pogrešne odluke, a njih kasnije treba ispravljati, što dodatno oduzima vrijeme. Upravo zbog toga, kaže, bolje je odvojiti vremena za konkretno upoznavanje s nekom temom.

Odvojiti sat-dva vremena u jednom danu samo za čitanje zaista nije lako. Zato, ako odlučite da čitate veći broj knjiga, počnite polako. Usredsredite se na čitanje dobrih knjiga, umjesto da razmišljajte o broju knjiga koje ste pročitali, piše Express hr.

(Alen Avdić) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.