2.7.2017. 8:00
1
Robot na četiri točka umjesto policajca
Scene koje smo viđali samo u SF filmovima postaće do kraja godine svakodnevica za stanovnike Dubaija i turiste koju posjećuju ovaj grad.

Policija Dubaija do sada je bila poznata po skupocjenim supersportskim i luksuznim automobilima, a uskoro na ulice ovog grada stižu mali robotizovani patrolni automobili koji će odmijenti ljude u uniformama.

Ova minijaturna “vozila bez vozača” opremljena su najsavremenijim tehnologijama i sistemima za autonomnu vožnju i patroliraće 24 sata dnevno ulicama Dubaija.

Samovozeći patrolni automobil u stanju je da se kreće potpuno samostalno, da izbjegava prepreke na svom putu, poput drugih vozila i pješaka, i da nadzire okolinu pomoću kamera koje pokrivaju 360 stepeni.


Pored toga, ovo robotsko vozilo opremljeno je biometrijskim skenerom koji mu omogućava da traga za osumnjičenima, a u stanju je i da prepozna sumnjivo ponašanje osoba na koje naiđe i da prati bjegunce uz pomoć drona koji nosi sa sobom i koji se aktivira po potrebi.

Robot na četiri točka osposobljen je i da detektuje sumnjive predmete ostavljene bez nadzora, poput torbi, što će biti od koristi u borbi protiv terorizma.

Pogledajte kako funkcioniše ovaj futuristički policajac na točkovima:


Robota O-R3 razvila je singapurska startap kompanija OTSAW Digital. Iako može da obavlja složene zadatke, nije zamišljen da potpuno zamijeni policajce u patroliranju, već da im pruži podršku i pomoć u nadzoru terena a biće uglavnom korišćeno u oblastima koje u velikom broju posjećuju turisti.

Prvi roboti na četiri točka pojaviće se na ulicama Dubaija do kraja godine, a vlasti ovog grada planiraju da do 2030. oni čine četvrtinu svih policijskih patrolnih vozila, piše B92.

(Alen Avdić)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.