19.7.2017. 21:34
0
Uspješno presađene obje ruke kod djeteta
Prvo dijete na svijetu kojem su presađene obje ruke - donji dio podlaktica, u stanju je da jede, piše i obuče se 18 mjeseci nakon operacije, objavili su ljekari, izražavajući veliku radost zbog uspjeha.
Prvi rezultati presađivanja za koje je u julu 2015. godine bilo potrebno 40 ljekara i 10 sati intervencija u SAD-u objavljeni su u britanskom medicinskom časopisu The Lancet. 

Opisano je stanje Ziona Harveja od prije šest mjeseci. Nakon mjeseci terapija i psihološke podrške, 10-godišnji američki dječak je prošao kroz teške trenutke prvih 18 mjeseci među kojima agresivno liječenje protiv brojnih odbacivanja presađenog tkiva i napornog učenja kako da se služi novim rukama, pišu autori tog medicinskog izvještaja, prenosi Avaz.

Nakon tog perioda bio je u stanju da sam piše, hrani se i obuče, prenosi RTL. 

-Naše istraživanje pokazuje da je transplantacija ruku moguća kad je brižno pripremljena uz podršku ekipe hirurga, stručnjaka za presađivanje i profesionalnih terapeuta, psihologa i socijalnih radnika - objašnjava Sandra Amaral iz dječje bolnice u Filadelfiji, gdje je operacija izvedena. 

Ostavši bez donjih dijelova podlaktica i stopala u ranom djetinjstvu zbog teške infekcije, Zion je već podvrgnut presađivanju bubrega prije nekoliko godina, pa je već uzimao ljekove protiv odbacivanja tkiva, prenosi Avaz.

(Alen Avdić)
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.