8.12.2017. 11:36
0
Kako izgleda kraljicin Božić: Elizabeta II nazdravlja sa slugama, a svake godine imaju isti, raskošni ručak
Britanska kraljica Elizabeta II velika je pobornica tradicije, a nje se posebno drži za vrijeme božićnih blagdana.

Cijela kraljevska porodica slavi ih zajedno, i to ne u Buckinghamskoj palači. Božićno odredište je kuća Sandringham u Norfolku, gdje će im se ove godine pridružiti i Meghan Markle, zaručnica princa Harryja. Inače su prisutni samo članovi porodice.

Kraljica nema hrpu okićenih jelki. Imaju jedan veliki, prirodni bor te jedan srebrni, umjetni u trpezariji koji koriste već 30 godina.


Misa na božićno jutro je obavezna, a onda se svi vraćaju na raskošni ručak. I svake godine jedu isto.

Na kraljevskom prazničnom stolu nađe se tako salata s jastogom ili škampima, pečena ćurka s prilozima kao što su mrkve, brokulice i drugo povrće. Ručak ne prolazi bez tradicionalnog “božićnog pudinga”, a kasnije svi zajedno gledaju prijenos kraljicinog božićnog govora. 


Što se tiče večere, tu je tradicija malo popustila pa se jelovnik svake godine mijenja. No, Elizabeta II ima jednu tradiciju koju ne propušta. To je, naime, jedini put u godini kad šef kuhinje uđe u trpezariju. Razreže meso koje je posluženo za večeru, a onda mu kraljica doda čašu viskija i nazdrave.

Nakon večere, vrijeme je za poklone, a tad se i svi opuste i jedu kolače i slatkiše. Kraljica Elizabeta navodno jako voli čokoladu, i to posebno tamnu, pa se za Božić opusti i uživa- navodi Avaz.


(Aida Selmanović) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.