Pregledom ranijih istraživanja znanstvenici su uočili da se pojedini sokovi mogu koristiti kao dodaci prehrani u borbi protiv mnogih bolesti. Tako je utvrđeno da sokovi od nara i cvekle smanjuju povišeni krvni pritisak.
Konzumacijom soka od naranče može sesmanjiti nivo holesterola u krvi. Sokovi od šljive i breskve mogu spriječiti metaboličke bolesti izazvane pretilošću, a pokazalo se da sok od šljive može istodobno spriječiti i povećanje tjelesne mase.
Međutim, proučavanjem utjecaja konzumacije sokova od jabuke, naranče i grejpa na krvni pritisak zdravih osoba i osoba koje pate od hiperlipidemije nije uočen nikakav pozitivan učinak, prenosi Avaz.
Znanstvenici zaključuju da neki od sokova mogu štititi od kardiovaskularnih bolesti, osobito ako se konzumiraju sokovi različitog voća i povrća s mnogo polifenola, vitamina i minerala. No, potrebna su daljnja istraživanja da bi se shvatili mehanizmi djelovanja i utjecaj ključnih spojeva, šećera i minerala iz sokova na zdravlje kardiovaskularnog sistema.
(Ajla Hurko)