7.3.2018. 21:15
1
Kompanija Lego priznaje: Proizvodimo previše kockica
Problemi s prevelikim brojem Lego kockica mnogim roditeljima nijesu strani, ali prvi put je i sama kompanija priznala da ih je previše proizvela, pišu britanski mediji.

Izvještavajući o padu prihoda i dobiti nakon 12 godina rasta danski proizvođač je saopštio da su mu tokom prošle godine prihodi i dobit smanjeni prvi put u 13 godina, a slabe rezultate pripisuju tome što su bili primorani sa jeftino prodaju viškove sa skladišta.

Portparolka kompanije kazala je da su na skladištima robnih kuća i trgovina imali prevelike zalihe.

“Nije bilo dovoljno prostora da se igračke lansirane 2017. godine dovedu na police prodavnica, a trgovinu igračaka pokreću noviteti”, dodala je ona.

Osim rasprodaje viškova, u danskom proizvođaču izdvajaju i pad prodaje u Evropi i na sjevernoameričkom tržištu, prenosi britanski BBC.

Izvršni direktor Lego Grupe Nils Kristijansen kazao je da se taj problem ne može brzo riješiti i da će proći određeno vrijeme pre nego što kompanija počne da dugoročno raste.

Slabi rezultati nadovezuju se na ukidanje 1.400 radnih mesta širom sveta u septembru prošle godine, uz obrazloženje danske kompanije o potrebi “resetovanja” poslovanja.

Prihodi u 2017. godini pali su osam posto, na 35 milijardi danskih kruna (5,8 milijardi dolara). Dobit pre oporezivanja smanjena je 18 posto, na 10,4 milijarde kruna.

“Nijesmo zadovoljni finansijskim rezultatima, prošla godina bila je izazovna”, kazao je Kristijansen.

Kompanija povećava prodaju na novim tržištima, najprije u Aziji. U Legu, kažu, vide snažan potencijal za njihovo poslovanje u Kini, gdje su prošle godine zabilježili dvocifren rast prihoda.

“U boljoj smo formi započeli ovu godinu i stabiliziraćemo poslovanje kontinuiranim ulaganjima u sjajne proizvode, efektan globalni marketing i bolju realizaciju”, kazao je izvršni direktor.

Lego je u septembru objavio da im je polugodišnje rezultate pogodilo pretjerano širenje na proizvode izvan segmenta igračaka, poput Lego filmova, podsjeća BBC.

Predsjednik danske kompanije Jorgen Knudstorp tada je upozorio da je složenija struktura proizvoda otežala dalji rast kompanije.

“Stoga je grupa pritisnula dugme za resetovanje, usredsredivši se na gradnju manje i manje složene organizacione strukture”, dodao je tada on, prenosi CDM.

(Amila Alijagić)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.